Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Vrouw met strakgetrokken gezicht
Jong blijven

Een jonger gezicht
Wat kost dat?

zoals gelezen in

VROUW glossy

E

Een jonger gezicht? Het kan, maar er hangt wel een prijskaartje aan. Van filler tot facelift: wat je betaalt, wat je ervoor krijgt en hoe lang je er lol van hebt. 

Bij de één verschijnen ze eerder dan bij de ander, maar niemand ontkomt aan rimpels. En de één omarmt ze, de ander vindt ze verschrikkelijk. Die laatste groep zou de klok best een stukje willen terugdraaien, en dat kan. Cosmetisch artsen en plastisch chirurgen hebben een scala aan geavanceerde technieken en behandelingen bedacht om rimpels te lijf te gaan. Maar wat kun je tegenwoordig allemaal laten doen om er jeugdiger uit te zien? 

 

Platleggen of opvullen 

Fillers en botox hebben definitief hun plek in de wereld veroverd. Niet zo gek, want de ingrepen zijn relatief eenvoudig, hebben een minimale herstelperiode en geven snel resultaat. Botox en fillers zijn beide injectables, maar met een heel verschillende werking. Botox verlamt de spier, waardoor hij niet meer kan bewegen. Het zet de spier als het ware uit. Dit maakt botox geschikt voor mimische of dynamische rimpels die ontstaan door spierbewegingen, zoals fronsrimpels in het voorhoofd en kraaienpootjes rond de ogen. Geen spierbeweging, geen rimpel. 

Fillers, de naam zegt het al, vullen de rimpel op en herstellen het volume van de huid. Bij het ouder worden neemt het ondersteunend vetweefsel af en verliest het huid- en spierweefsel aan elasticiteit. Dit zorgt ervoor dat de huid gaat hangen, invallen en rimpels ontstaan. De neus-mondplooi is een typisch voorbeeld van zo’n statische rimpel die door een filler opgevuld kan worden. Maar het werkt ook bij ingevallen wangen of dunne lippen.

De meest gebruikte fillers bevatten hyaluronzuur, een lichaamseigen stof die na verloop van tijd vanzelf wordt afgebroken. Fillers met alleen hyaluronzuur doen niets meer dan het opvullen van de rimpel. Er zijn ook fillers met een dubbele werking; ze vullen de rimpel op voor direct resultaat Оn stimuleren de aanmaak van collageen, waardoor het volume dat je huid met ouder worden verliest weer terugkomt. 

Tijdelijk effect 

Het effect van botox is na een paar dagen optimaal en houdt een aantal maanden aan. Het resultaat is dus tijdelijk, net als bij de meest gebruikte fillers in Nederland. Permanente fillers van niet-lichaamseigen materiaal worden sterk afgeraden. Fillers hebben langer effect, na ongeveer een jaar is de rimpel of plooi weer te zien. Beide zijn erg geschikt om de huid er gladder, voller en jonger uit te laten zien. De slechte naam die eraan kleeft is het gevolg van beroemdheden die erin zijn doorgeslagen, waardoor het plastic oogt. Maar een capabele arts weet waar en hoeveel botox of filler hij moet gebruiken voor een subtiel en natuurlijk effect.Een nieuwe huid 

Rimpels zijn niet de enige oorzaak van een ouder uitziend uiterlijk, maar ook een vale, onregelmatige huid. Daar kan iets aan gedaan worden, bijvoorbeeld met een resurfacing behandeling. Hierbij wordt de bovenste huidlaag beschadigd, waarna de huid zichzelf gaat herstellen en vernieuwen. Er zijn verschillende soorten resurfacing behandelingen. Bij een chemische peeling wordt de bovenste huidlaag met zuur verwijderd. Afhankelijk van het soort zuur dat wordt gebruikt is de behandeling milder of intensiever. Een peeling maakt de huid egaler, gladder en frisser, maar helpt niet tegen huidverslapping en diepe rimpels. 

Laser, ook een resurfacing behandeling, doet dat wel. CO2 Laser Resurfacing is een veelgebruikte en effectieve techniek om oppervlakkige huidlagen te verwijderen en daardoor de huid te verjongen. Het nadeel is dat de CO2 laser de huid zwaar belast, de behandeling pijnlijk is en het herstel lang duurt. Inmiddels is er een nieuwe CO2 laser ontwikkeld, die de laser gefractioneerd, dus in deeltjes, aanlevert: Laser Rejuvenation. Zo kan er nauwkeuriger worden gewerkt, gaat de behandeling sneller en duurt het herstel korter: enkele dagen tot een week. Laser Rejuvenation verbetert de huidstructuur en maakt de huid gladder en soepeler, waardoor je er jonger uitziet. 

Herstel kost tijd 

Bij Laser Rejuvenation is geen narcose nodig, plaatselijke verdoving is voldoende. Verwacht direct na de behandeling geen rimpelvrij en glad gezicht, maar een rode en gezwollen huid. Ook kunnen er kleine korstjes ontstaan en kan de huid gaan jeuken. Dit hoort allemaal bij het herstelproces, het heeft tijd nodig. Hoe lang het herstel precies duurt is afhankelijk van de persoon en de diepte van de behandeling. De zwelling en korstjes verdwijnen meestal na vier tot vijf dagen, de roodheid kan langer aanhouden. Hou er dus rekening mee dat je niet direct toonbaar bent. 

Bloedmooi 

Een heel ander soort behandeling is PRP. Hierbij wordt gebruik gemaakt van je eigen bloed, vandaar dat het ook wel de Vampire Facelift wordt genoemd. Bij PRP (platelet rich plasma) wordt een kleine hoeveelheid bloed afgenomen, dit wordt gefilterd en vervolgens wordt het geconcentreerde bloedplasma onder de huid geïnjecteerd. In bloedplasma zit een hoge concentratie bloedplaatjes en actieve groeifactoren, die verjongend, verstevigend en hydraterend werken.

Direct na de behandeling zal de huid er rood uitzien, maar dit trekt meestal na een uur weg, waarna het resultaat – een strakkere, stralende en stevige huid – snel zichtbaar is. Hoeveel pijn het doet hangt af van de methode die wordt gebruikt om het plasma in de huid te brengen. 

Grote ingreep, groots effect 

Het is de ultieme verjongingsbehandeling: de facelift. Ingrijpend, maar effectief. Bij een facelift maakt de chirurg een snede vanaf de slaap naar beneden. Vervolgens worden de huid en het spierweefsel losgemaakt van de onderliggende weefsellaag, overtollig huidweefsel verwijderd en de spieren ingekort. Ten slotte worden de huid en het onderliggende spierweefsel strakgetrokken en weer netjes gehecht. Een volledige facelift gebeurt onder algehele narcose en na de operatie zal de huid nog een paar weken gezwollen een verkleurd zijn.

Bedenk dat een facelift de huid glad en strak maakt, maar dat het geen effect heeft op rimpeltjes op het voorhoofd, rond de mond of de oogleden. En uiteraard gaat het natuurlijke verouderingsproces ook na de ingreep gewoon door. Een facelift geeft het beste resultaat als de huid nog enigszins elastisch is, maar over het algemeen is het effect vijf tot tien jaar zichtbaar. 

Als niet het hele gezicht gelift hoeft te worden, zijn er ook minder ingrijpende opties. Zoals de S-lift, waarbij hamsterwangen worden gecorrigeerd zonder het voorhoofd en de hals te liften. Wil je alleen het middengezicht, kaaklijn en hals aanpakken, dan is een 2/3e lift geschikt. Ook is alleen een halslift, voorhoofdslift of wenkbrauwlift mogelijk. Het is minder ingrijpend en kostbaar om een deel van het gezicht aan te pakken. Vaak is hierbij geen algehele narcose nodig en is de herstelperiode aanzienlijk korter. 

Glad met draad 

Voor iedereen die een facelift net een stap te ver vindt, maar wel een stevige en strakke huid wil, kan een draadlift een goed alternatief zijn. Daar komt geen narcose of scalpel aan te pas en het is binnen een uur gebeurd. Draadlift is bekend onder verschillende namen, zoals PDO, Silhoutte Soft, Happy Lift en Threads, maar de behandeling komt op hetzelfde neer: het verstevigen en liften van een verslapte huid met behulp van draad. Voor de behandeling krijg je een plaatselijke verdoving, waarna oplosbaar draad onder de huid wordt ingebracht. De draden liften de huid en stimuleren de aanmaak van collageen, waardoor de huid strakker en steviger wordt. Het effect is na de behandeling licht zichtbaar, met een optimaal effect na ongeveer zes weken.

Hoe lang het effect aanhoudt is afhankelijk van het type draad, maar reken op anderhalf jaar of langer. Het grote voordeel is dat het minder ingrijpend en goedkoper is dan de klassieke facelift, minder hersteltijd vraagt en er geen zichtbare littekens zijn. Draadlift geeft het beste resultaat bij mensen tussen de dertig en zestig jaar, omdat de huid en het onderhuidse weefsel op latere leeftijd dunner worden. 

Wat kost dat? 
De prijzen van de behandelingen verschillen per kliniek en hangen onder meer af van de ervaring van de arts, het behandelde gebied en het product dat wordt gebruikt. 

  • Botox: vanaf ± € 125,- per zone.
  • Fillers: vanaf ± € 300,- per zone. 
  • Chemische peeling: ± € 150,- voor een oppervlakkige peeling. Een intensievere peeling is duurder: vanaf ± € 400,-. 
  • Laser rejuvenation: vanaf ± € 800,- voor het gehele gezicht en € 400,- voor een deel van het gezicht. 
  • PRP: tussen de € 400,- en € 500,-. 
  • Facelift: vanaf ± € 6.000,- voor het gehele gezicht en ± € 4.000,- voor een S-lift. 
  • Draadlift: afhankelijk het aantal draden dat nodig is. Reken op ± € 30,- per draad en zo’n 10 à 20 draden per behandeling. 

Pas op met actieprijzen
Welke behandeling je ook overweegt, bereid je goed voor. Let op het ZKN-keurmerk en ga bij verschillende klinieken langs voor een consult, zodat je kunt vergelijken. Fillers en botox lijken eenvoudige ingrepen, maar ook hierbij kan het misgaan. Kijk daarom uit met aanbiedingen en budgetbotox. Als een aanbieding te mooi lijkt om waar te zijn, klopt dat meestal ook. 

Tekst: Astrid Telkamp

De nieuwste VROUW Glossy ligt vanaf vandaag in de winkel! VROUW Glossy liever thuis ontvangen?

Regel het hier!