Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Patrick Harderwijk
Juf José klapt uit de school

'Freek Vonk 2.0,
mensen!'

J

José Moree (41) - getrouwd met Wichard en moeder van twee kinderen-  is docent Nederlands op een middelbare school en mentor van 4 mavo. Elke week schrijft ze over haar belevenissen.

Aan het begin van het jaar moeten leerlingen van 4 mavo voor mijn vak een presentatie houden over een Nederlandse documentaire naar keuze. Zelf vind ik het een leuke opdracht. Leerlingen kijken niet vaak vrijwillig naar documentaires en komen er meestal tot hun schrik achter dat ze het genre leuk vinden. Totdat ze erover moeten presenteren. Dan is het gelijk weer helemaal ruk, klote en zinloos. Zoals eigenlijk alles op school dat is. 

De hel

"Te stomme opdracht weer."
"Schrijf maar een 1 op, ik wil niet."
"Waarom verzint u dit?"
"Presenteren is De Hel"

Als ik dan zeg dat ik de hele dag sta te presenteren en dat ik daar ook niet zo hysterisch over doe, dan vinden ze me flauw. "U krijgt ervoor betaald! Het is uw eigen keuze. Wij worden hier gedwongen. Het is hier net een strafkamp." Enzovoorts. 

Talent

Eens in de zoveel tijd staat er echter een leerling op die zonder angst, zonder schaamte en met zoveel enthousiasme en passie vertelt, dat je erdoor wordt geraakt. Dat de klas voelt dat ze naar een talent zitten te kijken.

Dat ze echt iets van een klasgenoot leren. Joris is zo’n leerling. 2 meter lang, altijd vrolijk, altijd beleefd, altijd rustig en zeker niet opvallend aanwezig. Totdat hij mag vertellen over de Nederlandse natuurfilm De Nieuwe Wildernis.

Boswachter

Joris wil namelijk boswachter worden. Dat weet ie al jaren. Hij heeft zich ingeschreven voor de opleiding Bos- en Natuurbeheer en zal na het behalen van zijn diploma hiervoor zelfs verhuizen naar Velp.

Als inleiding van zijn presentatie vertelt Joris dan ook zijn motivatie voor het kiezen van deze documentaire, namelijk zijn toekomstplannen. Onnodig te zeggen dat niet iedereen uit de klas dit heel erg kan waarderen, dan wel begrijpen.

Freek Vonk

"Oh My God, moet je dan ook zo’ boswachterspakje aan, met zo’n hoedje?"
"Freek Vonk 2.0, mensen!"
"Ieuwwwww, lijkt me echt een goor beroep, met van die stinkdieren."

Joris hoort het allemaal onverstoorbaar aan en gaat rustig door naar de volgende dia van zijn zorgvuldig voorbereide presentatie. En dan gebeurt er iets magisch: na enkele minuten luistert de hele klas ademloos.

Ontroerend

Als het niet zo ontroerend zou zijn, dan zou het komisch geweest zijn om te zien hoe leerlingen schaapachtig luisteren naar zijn zeer enthousiaste relaas over edelherten, vossen en lepelaars. 

"Kijk, hier zie je dus een lepelaar. Nou denken jullie misschien: 'Nou en, lekker belangrijk'. Maar ik vind dat dus echt een geniale vogel. Weet je dat ie uit Senegal naar Nederland komt vliegen na het overwinteren? Dat is toch knap? Moet je mij eens in Senegal neerzetten en me de weg terug laten vinden.

Lukt me niet! Geweldig beest, die lepelaar! Je ziet 'm ook bij de Oostvaardersplassen. Schit-te-rend gebied! Daar zijn jullie natuurlijk ook allemaal al eens geweest. Oh.... niet? Moest je toch eens doen. Om de lepelaar te zien en zo."

Ik ga erheen. Zeker weten.