Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: EyeEm Mobile GmbH
Juf José klapt uit de school

Als gamen de spuigaten uitloopt...
Juf José greep gewoon in!

J

José Moree (41) - getrouwd met Wichard en moeder van twee kinderen -  is docent Nederlands op een middelbare school en mentor van 4 mavo. Elke week schrijft ze over haar belevenissen.

Het is tafeltjesavond en dat betekent dat ik gesprekken van 7 minuten voer met leerlingen en hun ouders. Aan de tafeltjes zie ik veel geërgerde blikken van kind naar ouder.

Gekkenwerk

Er is altijd wel een vader die 't waagt een grapje te maken of een moeder die durft te lachen. 'Het is om me dood te schamen', zie je die kinderen dan denken. En soms zeggen ze 't hardop: "OMG, mam. Doe. Normaal!"

In die 7 minuten moet het probleem van de leerling én een passend plan besproken worden. Gekkenwerk. Mentorleerlingen krijgen het dubbele aantal minuten. Wat kun je nu in zo’n korte tijd bespreken? Toch best veel, zo weet mentorleerling Rick inmiddels. Rick is een lieve jongen, die meestal vriendelijk en blij is. Maar na deze 14 minuten is ie niet zo blij met mij.

Gamen

Ik heb aan hem gevraagd hoe het komt dat zijn cijferlijst aan de zwakke kant is. Het behalen van een diploma zit er absoluut in, want Rick is heel slim. Hij kan veel beter dan hij nu laat zien. Ik vraag aan Rick waarom hij zo weinig tijd aan school besteedt en hij zegt eerlijk dat hij veel gamet.

Hij geeft toe dat hij veel beter zou kunnen presteren op school, maar dat hij teveel wordt afgeleid door het gamen. Ik adviseer hem en zijn ouders dan ook de PlayStation een tijdje op te ruimen.

Afspraken

"Eigenlijk moet ie echt weg. Niet in een andere kamer zetten of zo, maar echt weg. Ik heb het over de PlayStation, niet over Rick", zeg ik er zogenaamd lollig bij in een poging het luchtig te houden.

Ik bespreek wat ik altijd vertel als het gaat om gamen. "Het is beter om geen afspraken over gamen te maken die moeilijk na te komen zijn. Zo van: 'Dan mag je er anderhalf uur per dag op.' Dat is heel moeilijk om te controleren als je zelf werkt of buiten de deur bent.

Laatste duwtje

Als die PlayStation in huis is, dan is dat voor ieder kind een enorme trigger er toch op te gaan spelen. Soms zelfs ‘s avonds laat of ‘s nachts. Als dat ding er simpelweg niet is, dan is die trigger in ieder geval thuis een tijdje weg."

Ricks ouders zijn ‘t gelukkig roerend met me eens. Het gesprek is het laatste duwtje in hun rug. Ze nemen een dapper besluit. Ja, ik noem dat bewust dapper. Impopulaire beslissingen nemen, hoort bij opvoeden.

Gameverbod

Maar als het gaat om game- of phonegedrag, sluiten we soms de ogen voor de problematiek. Als ouders van pubers kun je heel veel narigheid verwachten als het gaat om een gameverbod en die strijd moet je aandurven. Het wordt er dan in eerste instantie thuis niet gezelliger op. De volgende dag krijg ik een appje van zijn moeder: "Rick heeft gisteravond direct zijn PlayStation ingeleverd!" 

De verstandhouding tussen Rick en mij blijft gewoon goed. 'Doe ik alleen omdat ik om je geef hè!' 'Weet ik mevrouw", zucht ie dan, maar hij lacht gelukkig ook. De dagen daarna sta ik op school bekend als een soort mentor from hell, die PlayStations afpakt van onschuldige schatjes.

Trots

Ik word zelfs aangesproken door vrienden van Rick: "Mevrouw, heeft u er écht voor gezorgd dat hij nu niet meer met ons kan gamen? Ik zou helemaal gek worden!" Ik knik vrolijk. "Ja hoor, dat klopt inderdaad, samen met zijn ouders natuurlijk!"

"Het lijkt wel alsof u er trots op bent!" Klopt ook. En ik ben straks nóg trotser als Rick zijn diploma in ontvangst neemt. Ik kan de vlag met zijn tas eraan al bijna zien wapperen.

Gerelateerde onderwerpen