Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | EyeEm GmbH
Juf José klapt uit de school

'Met verbijstering hoor ik allerlei eisen
waaraan vooral meisjes 'moeten' voldoen'

J

José Moree (41) - getrouwd met Wichard en moeder van twee - is docent Nederlands op een middelbare school en mentor van 4 mavo. Elke week schrijft ze over haar belevenissen.

"'Vroeger was alles beter' zeggen ze. Het was in ieder geval allemaal een stuk minder ingewikkeld. Vooral als het om uiterlijk ging. Ik luister met verbijstering naar alle eisen waaraan, vooral meisjes, moeten voldoen. Of althans, dat maken ze elkaar wijs. Instagram en Snapchat schrijven allerlei wetten voor, die we eigenlijk niet moeten willen begrijpen. Maar ik probeer het toch.

Borst

Zo mag je geen 'plank' zijn: onvoldoende borst en bil hebben. Maar je mag ook niet teveel 'forceren'. Als docent Nederlands was ik onder de indruk toen ik het woord voorbij hoorde komen. 'Zozo, wat een duur woord', dacht ik nog. Maar ze gebruiken het dus in een andere context.

'Forceren' kun je doen met je borsten, billen en lippen. Het betekent eigenlijk een lichaamsdeel vooruit-, dan wel achteruitsteken om ergens de nadruk op te leggen. Meestal om een 'Instawaardige' foto te krijgen. Je mag niet te veel forceren als je wel tiet en kont hebt, want dan ben je een slet. Maar ja, als je een plank bent, dan moet je toch wát. 

Haar

Een andere eis is het haar, dat moet lang en steil zijn. Weelderige bossen met krullen worden glad gemaakt met een stijltang. Of je maakt je haar steil met een strijkijzer, waardoor je per ongeluk tweedegraads brandwonden in je gezicht oploopt. Echt gebeurd bij een leerling.

Je ogen zijn ook belangrijk. Zorg ervoor dat je geen klontjes in je mascara hebt en let erop dat je wenkies on fleek zijn. Er kan namelijk van alles mis zijn met je wenkbrauwen tegenwoordig. Ik wist het ook niet, maar ik heb begrepen dat ze een bepaalde vorm en kleur moeten hebben.

Nepwimper

En je wimpers moeten extreem lang zijn. Laatst zag ik een leerling iets uit heur haar pulken. Het bleek een nepwimper te zijn. Er kwam een klein doosje tevoorschijn en met chirurgische precisie werd de wimper teruggeplaatst. Ik bekeek het tafereel met verbijstering en ging daarna door met het uitleggen van het naamwoordelijk gezegde. 

Niet alleen je make-up en je al dan niet geforceerde rondingen moeten in orde zijn op social media. Het is ook noodzakelijk om te fotograferen waar je bent, wat je eet, of wat je aan het doen bent. En dat moet er ook nog eens allemaal uitzien alsof het uit een tijdschrift komt.

Kreeft

En wat je eet, moet wel een beetje interessant zijn. Dus als jij een frikandel speciaal van het kindermenu hebt besteld, dan zet je natuurlijk de kreeft en champagne van je vader op de foto. Logisch. Het erge is, dat die kinderen niet door hebben hoe vreselijk oppervlakkig dit allemaal is. Het is voor hen net zo normaal als ademhalen.

Niet alleen hun generatie gaat erin mee, ook vrouwen van mijn leeftijd houden zich hiermee bezig, ja, ik dus ook. Ik steek graag hand in eigen boezem. Nee, ik houd me niet bezig met de nepwimpers, de wenkies of het al dan niet 'forceren'.

Bevestiging

Maar ook mijn generatie wil graag laten zien hoe leuk, geweldig en, ik gooi 'm er nog een keer in omdat ik het zo’n stom woord vind, 'Instawaardig' het leven is. Waarom eigenlijk? Het zal alles met bevestiging te maken hebben. Bevestiging die veel meisjes van 14 en ook van 40 blijkbaar nodig hebben. 

Een vriendin en ik hebben ooit geopperd een Instagram-account te openen waarop alleen hyperrealistische dingen te zien zijn. Als tegenhanger. Dan is er in de 'Insta-stories' een draaiende wasmachine te zien, in het volgende frame een vies konijnenhok en daarna een selfie met vet haar, gekke wenkies en ODK (onderkin). Allesbehalve Instawaardig of ingewikkeld, maar gewoon, zoals het is. We verwachten weinig followers, maar mocht er toch behoefte zijn aan zo’n account, dan horen we het graag!