Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Juf José klapt uit de school

'Já hoor, ik heb lekker veel vrij
en word slapend rijk'

J

José Moree (41) - getrouwd met Wichard en moeder van twee - is docent Nederlands op een middelbare school en mentor van 4mavo. Wekelijks schrijft ze over haar belevenissen. Deze week over het aantal vakanties van docenten.

Het onderwijs is dagelijks in het nieuws. De ene keer wordt de leraar op een voetstuk geplaatst, de andere keer moeten we 'niet zeuren'. De ene keer zijn mensen het roerend eens met de column van Pieter Derks, een paar dagen later weer zijn diezelfde mensen woest op scholen die besluiten tot het invoeren van tropenroosters

Vakanties

Als ik op een feestje vertel wat mijn werk is, krijg ik standaard dezelfde opmerkingen. Het begint altijd positief. "Wat knap dat je dat kan. En het ook echt leuk vindt! Ik moet er niet aan denken!" Na deze 'complimenten' over mijn 'roeping' (wat het niet is) en de opmerking dat het 'vast heel zwaar werk is', volgt standaard het onderwerp 'vakanties'.

Blijkbaar mag het werk dus 'heel zwaar' zijn (woorden van personen op feestjes, niet de mijne), het mag moeilijk zijn door veel nakijkwerk, opgeschoten pubers en lastige ouders, maar al die weken vakantie mogen daar dan op de één of andere manier niet tegenover staan. 

Liefdewerk oud papier

Dus nadat dan persoon 1 op het feestje zijn/haar bewondering heeft uitgesproken over mijn baan, wordt door persoon 2 verwijtend het aantal weken vakantie op de vingers afgeteld. Er vindt een complete one-eighty plaats. 'Het valt dus allemaal wel mee met hoe zwaar dat beroep van je is'. 

Inmiddels ben ik ermee opgehouden me te verdedigen voor het aantal vrije weken. Ik ben ermee opgehouden te vertellen hoeveel uren en dagen liefdewerk oud papier het onderwijs kent.

Schoolkamp

Ik vertel niet meer dat docenten met kleine oogjes tot diep in de nacht proefwerken zitten na te kijken, dat ze in hun vakantie ook gewoon hun uurtjes maken door hun lokalen op te ruimen en hun lessen voor te bereiden.

Ik vertel ook niet meer dat docenten ieder jaar een week op schoolkamp of studiereis gaan met grote groepen pubers en dan 24 uur per dag werken, nauwelijks slapen en een enorme verantwoordelijkheid op zich nemen door te proberen die leerlingen kunst en cultuur bij te brengen in het buitenland en daarna deze hartjes weer veilig bij hun ouders te brengen.

Staken

Ik vertel niet meer over de avonden op school, over de kerstgala’s met kots opruimen, de examenstunts, de zomerfeesten, de oudergesprekken, de informatieavonden, de diploma-uitreikingen, de excursies, de eindeloze vergaderingen... 

Ik ga er ook niet meer tegenin als mensen de mening hebben dat het achterlijk is als docenten staken, omdat ze meer geld willen. Voorheen zou ik dan aangeven dat het bij veel collega’s helemaal niet om een hoger salaris gaat, maar om middelen om klassen kleiner te maken, faciliteiten te verbeteren en onderwijs op maat te kunnen geven. 

Slapend rijk

Ik ben ermee gestopt me te verdedigen. Ik zeg nu gewoon vrolijk dat ik inderdaad achterlijk veel vakantie en vrije tijd heb, te veel eigenlijk! En ik vind jouw kantoorbaan ook heel knap! Ik zou het niet kunnen, veel te weinig vakantiedagen joh!

Ik moet er niet aan denken! Nee, geef mij maar onderwijs. Lekker veel vrij en ik word er slapend rijk mee. It all comes with the job! Het is dus echt onbegrijpelijk dat we zo’n tekort hebben aan leerkrachten, want ik raad het iedereen aan.

Geknipt

Komt dus allen werken in het onderwijs, mensen! Vooral als je veel van vakantie vieren houdt. Dan is dit baantje echt voor je geknipt. Zo, en dan ga ik nu eens lekker een kopje thee drinken en een vakantie boeken. Tijd en geld zat.