Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

© Rias Immink
Lekker eten

Franse keuken
Clafoutis

Redactie VROUW

D

Dit dessert is een ware hit onder de Fransen! Van origine wordt Clafoutis gemaakt met kersen, maar neem de vrijheid om te variëren met je favoriete (stevige) fruitsoorten. Voor deze variant gingen wij in de weer met vijgen, bramen, bosbessen en kersen!

Clafoutis

Ingrediënten

Voor 6 personen

  • 300 gram vers rijp fruit (bramen, bosbessen, kersen, vijgen)
  • 75 gram suiker
  • 3 eieren
  • 125 gram bloem
  • 1/4 theelepel zout
  • 1/4 liter melk
  • 6 terracotta schaaltjes, bv schaaltjes voor crème brulée of 1 quicheschaal.

Bereidingswijze:

  1. Vet de vorm of vormpjes in met boter. Maak het fruit goed schoon en laat uitlekken.
  2. Klop - in een kom - de eieren samen met de suiker schuimig (gebruik een garde of mixer). Klop de bloem door het schuimige mengsel. Doe de melk en het zout erbij en klop door tot er een glad beslag ontstaat. Giet het beslag in de schaal of schaaltjes en leg hierin het fruit.
  3. Plaats de schaaltjes op het rooster in de barbecue en laat garen. Bak de clafoutis gaar. In een normale vorm is dit ca 45 minuten, in kleine vormpjes is dit ca. 25 minuten. Test of de clafoutis gaar is door er met een mespunt in te prikken, deze dient er schoon uit te komen. De zijkant is dan lichtgebruind.
  4. Laat de clafoutis afkoelen tot ze lauw is en bestrooi het daarna met fijne suiker of poedersuiker en dien op.

Tips:

  • Indien de barbecue niet meer de gewenste temperatuur heeft (180 graden), wordt de baktijd iets verlengd.
  • Laat de clafoutis niet te lang in de barbecue staan, hierdoor kan de bodem aanbranden
  • Verschillende soorten fruit in dezelfde clafoutis is natuurlijk ook erg lekker, zo maakten we het ook met perzik, aardbei, kers, bramen en bosbessen.
  • Rijp fruit is vol van smaak en heeft veel eigen suikers, gebruik echter nimmer fruit dat rot is. Daardoor krijg je een muffe smaak.

Bekijk ook deze recepten:

Hebben jullie nog een andere variatie op deze Franse klassieker? Leuk! Deel het dan hieronder met ons!

Gerelateerde onderwerpen