Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

© No House Wine, Fotografie Erik Hijweege
Foto: © No House Wine, Fotografie Erik Hijweege
Lekker eten

Wijndossier deel 11 | Koken met wijn
Koken met wijn: de lekkerste recepten

Redactie VROUW

A

Als kook- en wijnliefhebber is er voor onze vinologe Jacqueline Niesten niets mooier dan deze twee dingen te combineren. En dus ook wijn ín het eten te gebruiken. Want wijn biedt je gerecht net dat beetje extra. Met een hele range aan aromas, zuren en soms net een beetje zoetigheid.

Belangrijkste tip bij het koken met wijn is om de wijn goed te verwarmen. Hiermee kook je (zachtjes!) de alcohol uit de wijn, en blijven de lekkere aroma’s over. De alcohol geeft anders je gerecht een harde smaak.

Als je róde wijn gebruikt en deze inkookt, doe dit dan samen met vlees. De eiwitten van het vlees binden namelijk de tannines in de rode wijn, en hiermee voorkom je dat een geconcentreerde saus krijgt met heel veel tannines. Daar trekt je mond vreselijk van samen…

Oja, en hoe gek ik ook op wijn ben, doseer ín je gerecht met mate! Je kookt de wijn in, dus deze wordt geconcentreerder van smaak. Teveel wijn is in dit geval niet goed…

Een paar klassiekers met wijn:

1. Risotto! Risotto kan echt niet zonder dat scheutje wijn; het heeft namelijk een hele goede invloed op de rijstkorrel, die je anders niet perfect krijgt. En het leuke van risotto is ook nog dat je echt alle kanten op kunt; vlees, vis, vegetarisch…

2. Coq au vin; een echte franse klassieker. Een mooie uitzondering op de handige regel dat je geen wit vlees in rode wijn bereidt (ivm de kleur van het vlees).

3. Boeuf Bourguignon (deze maak je officieel met wijn uit de Bourgogne, maar smaakt ook lekker met andere wijnen…)

4. Kaasfondue; bij kaasfondue zorgt de wijn –naast een lekkere smaak- dat je fondue niet draderig wordt, maar lekker smeuig blijft.

5. Een hele oude topper is Zabaglione of sabayon; vroeger in de 15e eeuw was dit een soort met eigeel verdikte wijn wat niet zo aanlokkelijk klinkt. Tegenwoordig is het een zalig luchtig geslagen toetje wat je makkelijk kunt maken van eigeel, suiker en een restje mousserende of witte wijn. Heerlijk met wat vers fruit!

Maakt het verschil met welke wijn je kookt?

Kort gezegd: ja. Bij koken geldt, dat hoe beter de kwaliteit van je ingredienten is, hoe beter het gerecht. En dat is dus ook zo voor de wijn die je in je gerechten gebruikt. Als je iets al niet lekker vindt om te drinken, dan stop je dat toch ook niet in je eten?

En welke wijn gebruik je dan?

Handige regel is om een wijn te gebruiken uit de streek waar je gerecht ook vandaan komt; dit is in de loop der jaren zo ontwikkeld dat deze perfect bij elkaar passen. En liever geen rode wijn voor wit vlees of vis om rare verkleuring te voorkomen. Verder past de smaak van witte wijn meestal niet bij rood vlees, dus daar liever een rode wijn voor gebruiken.

Koken met wijn voor het goede doel…

Met elke fles wijn bijdragen aan huizen voor weeskinderen. Kun je een beter doel bedenken voor je glas wijn? No House Wine (o.a. te koop bij de Natuurwinkels) regelt dit in Zuid-Afrika! En ze hebben net een hele mooie verzameling Zulu recepten verzameld. Dus lekker koken met wijn, maar dan anders. De recepten zelf bevatten geen wijn, maar voor het goede doel is het uiteraard beter als je wel een glaasje drinkt tijdens het koken.

Kokkerel ze!