Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Oliebollen
Foto: Anke Teunissen
Lekker eten

Recept
De perfecte oliebol bak je zelf

journaliste

Selma Ogterop

E

‘Een topbol. Knapperig vanbuiten, luchtig vanbinnen.’ Zo wordt de beste oliebol van ons land genoemd. Wil jij je gasten met oud en nieuw deze perfecte lekkernij voorschotelen? Dan moet je naar Meesterbakker Voskamp in Spijkenisse want daar worden volgens de AD Oliebollen test 2015 de beste bollen gebakken. Woon je niet in de buurt? Bak dan zelf de lekkerste oliebollen!

Olliebollen bakken is een kunst op zich. Je wilt ze niet te vet, niet te droog en zeker niet papperig. En wat is oud en nieuw zonder oliebollen? Neem er gerust eentje, of twee. Want met de calorieën in een oliebol blijkt het ook best mee te vallen.

Haal alles uit de kast en bak dit jaar de beste bol ooit met deze twee recepten.

Geheim oliebollen recept

De verpleegkundige Rutger van den Broek won de finale van Heel Holland bakt en werd daardoor de meest begeerde taartenbakker van ons land. En speciaal voor oud en nieuw verklapte hij ons zijn geheime oliebollenrecept.

Dit heb je nodig voor 50-60 oliebollen

  • 1 kilo bloem
  • 80 gram verse gist
  • 20 gram zout
  • 45 gram basterdsuiker
  • 1 liter lauwe melk
  • 1 citroen, rasp
  • 100 gram krenten
  • 200 gram blanke rozijnen
  • 200 gram donkere rozijnen
  • 50 gram sukade
  • 50 gram gekonfijte sinaasappelsnippers
  • 1 grote goudrenet
  • Zonnebloem- of arachideolie om in te frituren
  • Poedersuiker

Bereiding

  1. Schil de goudrenet en verwijder de klokhuizen. Snijd ze in blokjes van een halve centimeter. Snijd ook de sukade en gekonfijte sinaasappel in kleine stukjes. Was de krenten en de rozijnen en laat deze goed uitlekken in een vergiet. Zorg dat alles op kamertemperatuur is voor je met het beslag gaat beginnen.
  2. Neem 100 gram van de lauwe melk en brokkel daar de gist in. Roer dit door tot alle gist in de melk is opgelost. Doe de bloem in een kom en maak in het midden een kuil. Strooi het zout aan de buitenkant van de bloemrand en de basterdsuiker in het kuiltje. Giet dan de gistoplossing op de suiker en begin van het midden uit te mixen.
  3. Voeg geleidelijk aan de rest van de melk toe en blijf mixen met de deeghaken of klop het met een houten lepel tot een glad beslag. Het beslag moet vloeiend zijn. Voeg nu de rozijnen en overige vulling toe aan het beslag. Klop alles met een houten lepel tot een luchtig beslag. Laat het beslag afgedekt met een vochtige doek 1 uur rijzen op een warme plek.
  4. Verwarm de olie voor op 180 °C. Roer voor gebruik het beslag nog kort door. Schep met een ijslepel mooie bollen van het beslag en laat die in de olie glijden. Doe de pan niet te vol zodat de oliebollen nog kunnen draaien. Als de oliebol bruin is aan de onderkant draait hij vanzelf.
  5. Bak ze voor ongeveer 6 à 7 minuten. Neem de oliebollen met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op keukenrol.
Anke Teunissen

Oliebol met appel en rozijnen

Dit heb je nodig

  • 500 ml melk
  • 50 gr gist
  • 1 ei
  • 500 gr bloem
  • 15 gr geraspte citroenschil
  • 50 gr roomboter, gesmolten
  • 10 gr zout
  • 250 gr rozijnen, geweld
  • 150 gr krenten, geweld (erg lekker in thee)
  • 200 gr appelblokjes (Rembrandtappel)
  • Poedersuiker

Bereidingswijze

Los het gist op in 425 ml lauwe melk en roer het ei erdoor. Voeg er bloem aan toe en daarna de geraspte citroenschil. Kneed dit alles door de mixer. Giet als het beslag glad is voorzichtig de overige melk erbij, voeg dan de gesmolten boter en het zout toe. Nog even mixen. Nu is het tijd om de rozijnen, krenten en appelblokjes toe te voegen. Laat dit alles een half uur rijzen. Even roeren en in de olie, of in het kokosvet van 180C. Bak het tussen de 3 en 6 minuten.

Tips voor het maken van goede oliebollen

  • Gebruik nieuw, vloeibaar vet. Zonnebloemolie, kokosolie of arachideolie zijn gezonde varianten om oliebollen in te bakken.
  • Frituur op een temperatuur tussen de 175 en 180 graden. Bij een lagere temperatuur neemt de bol veel vet op en bij een hogere temperatuur wordt de buitenkant krokant maar blijft de binnenkant ongaar en klef.
  • Frituur niet te veel bollen in een keer. Door het koude beslag daalt de temperatuur van het frituurvet waardoor de oliebol meer vet opneemt.
  • Maak grote oliebollen omdat deze relatief gezien minder korst bevatten dan kleine oliebollen. De korst is het meest ongezonde deel van de oliebol.
     
  • ​Laat de oliebollen na het bakken uitlekken op keukenpapier. Op die manier verdwijnt het overtollig vet.

Eet smakelijk!

En, wat vind jij? Laat je horen!