Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte
Lekker eten

Oud en nieuw
Wat je nog niet wist over champagne

journaliste

Eline Doldersum

A

Als er iets niet mag ontbreken tijdens oudejaarsavond, dan is het champagne wel. Maar hoe weet je of je een goede fles bubbels in handen hebt? En moet je de kurk juist wél of niet laten ploppen? VROUW vroeg het champagne ambassadeur Hinke de Jong.

Zeg je champagne, dan zeg je Hinke de Jong. Deze 41-jarige levensgenieter werd onlangs verkozen tot dé Champagne Ambassadeur van Nederland. “Waanzinnig, toch? Ik had het totaal niet verwacht, maar was zó ontzettend blij. We hebben het uiteraard gevierd met een goed glas champagne”, lacht Hinke.

Magisch

Al ruim vier jaar staat Hinke aan het roer van haar eigen bedrijf Brouzje, waarmee ze kwaliteitschampagne importeert van kleine champagnehuizen. “Mijn bedrijf is ontstaan door mijn voorliefde voor champagne. Dit bruisende goud heeft voor mij iets bijzonders, iets magisch. Ik wilde er niet alleen zelf van genieten, maar ook anderen mee plezieren.”

Beste champagne

Sindsdien is Brouzje een feit en reist De Jong Frankrijk af op zoek naar dé beste champagne. “Ik vind het zo leuk om te doen. Het klopt gewoon allemaal. Het is niet alleen mijn beroep, maar ook mijn grote passie”, aldus Hinke.

Vijf vragen over champagne

Nog héél even en dan vloeit de champagne rijkelijk! Moet jij nog een fles inslaan, maar heb je geen idee welke? Of weet je niet op welke temperatuur je dit bruisende goud het beste kunt serveren aan je gasten? VROUW vroeg Hinke het hemd van het lijf. 

1. Hoe koop je als leek een goede champagne?

“Weet je weinig van champagne? Breng dan rond de jaarwisseling eens een bezoek aan een goede wijnwinkel. De medewerkers kunnen je namelijk precies vertellen welke champagne het best bij jou past. Ga je toch liever zelf op pad? Neem dan jouw wijnvoorkeur eens onder de loep.

Houd je van rode wijn? Ga dan voor een zware, krachtige champagne. Gaat jouw voorkeur uit naar een zoete wijn? Dan valt de sec waarschijnlijk goed in de smaak. Aan deze champagne is meer suiker toegevoegd, waardoor deze wat zoeter is van smaak. Drink je graag droge wijn? Dan is de Brut Nature een aanrader. Dit is een hele mooie, droge champagne.”

2. Wat is het verschil tussen een champagne van vijf euro en een van vijftig euro?

“Allereerst moet je een fles champagne van vijf euro, ernstig in twijfel trekken. Champagnedruiven zijn erg duur, druiven moeten rijpen, champagne moet minimaal vijftien maanden op de fles zitten en dan heb ik de distributie nog niet eens genoemd. Dat is onmogelijk voor vijf euro. Zeker weten dat je een goede champagne in handen hebt? Ga dan voor een fles van rond de dertig euro.”

3. Moet je de kurk van een fles champagne laten ploppen of juist niet?

“Persoonlijk vind ik het leuk als de kurk met een klein plopje van de fles knalt. Dat kan ook geen kwaad voor de champagne. Schiet je de kurk echt van de fles, dan verdwijnt de mousse sneller en gaat er vaak champagne verloren. Dat komt de champagne niet ten goede. Dus als je wilt genieten van een lekker glas bubbels, maar toch wilt knallen: doe het dan zachtjes."

4. Wat is dé juiste temperatuur voor een fles champagne?

“Champagne is perfect als je hem serveert tussen de tien en twaalf graden.”

5 .Welke champagne zouden vrouwen in 2016 zéker moeten drinken?

“De Corbon Chardonnay 2005. Absoluut. Deze champagne is puur en romig en tegelijkertijd zo zuiver en licht. Zeker een topper én al helemaal voor vrouwen. Het is echt een vrouwenchampagne.”

 

 

 

 

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!