Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Eigen beeld
Lekker in je vel-challenge 2018

Mariska viel 47 kilo af
‘Blijf je doel voor ogen houden!’

Freelance journaliste

Marielle Wisse

H

Het doel van deze challenge is om binnen 6 weken, 5 kilo kwijt te raken. Mariska verloor bijna 5 keer zoveel gewicht. “Op mijn zwaarst woog ik 110 kilo. Met 1 meter 75 is dat natuurlijk veel te veel. Als ik nu tegen mensen zeg hoe zwaar ik destijds was, dan geloven ze mij meestal niet eens!"

''Als kind was ik heel dun. Ik was een slechte eter en lustte bijna niets. Van snoepen hield ik wel, maar dat haalden mijn ouders nooit in huis. Pas toen ik op mezelf ging wonen, kwam ik aan. Ineens kon ik mijn eigen spullen koken en kopen, drie keer opscheppen tijdens het avondeten en een pizza laten bezorgen wanneer ik daar zin in had.''

30 kilo

''Zo’n 15 jaar geleden ben ik daarom voor het eerst begonnen met Sonja Bakker. Ik volgde haar eerste - dat héle strenge! - boek van a tot z. In totaal viel ik 30 kilo af, maar toen ik weer 'normaal' ging eten, kwam dat er allemaal weer aan. Daarna heb ik het nog een paar keer geprobeerd, maar helaas iedere keer met hetzelfde resultaat.

Zo sukkelde ik lange tijd door. Tot ik het een paar jaar terug helemaal zat was. Ik werk als WMO-consulente en moet vaak op huisbezoek. Het kwam regelmatig voor dat ik tijdens zo’n bezoekje halverwege een zin moest stoppen om naar adem te happen. Zo kon het niet verder, realiseerde ik me. Ik besloot daarom dat het tijd was voor een drastische verandering.''

Diëtiste

''Dit keer besloot ik dat ik het niet in mijn eentje zou gaan doen en schakelde ik de hulp in van een diëtiste. In overleg met haar besloot ik verder te gaan met Sonja Bakker. Om het programma passend te maken bij mijn leven, hebben we samen het een en ander veranderd. Iedere ochtend fiets ik bijvoorbeeld 15 kilometer naar mijn werk. Met een crackertje als ontbijt, red ik dat natuurlijk niet. 

Ook de rest van de dag hebben we aangepast aan mijn actieve leefstijl. Mijn ideeën voor het avondeten, haalde ik wél altijd uit de boeken van Sonja. En drie keer raden: deze keer lukte het wel! In totaal ben ik maar liefst 47 kilo kwijtgeraakt. In tegenstelling tot alle andere pogingen, ging het dit keer om kilo’s die niet terugkwamen!''

Levenslang

''Ik moet eerlijk toegeven dat ik vorige maand wat meer heb gesnoept dan eigenlijk mag. Maar zoveel aankomen als tijdens mijn jojo-periode doe ik niet meer. Als ik merk dat het de verkeerde kant opgaat, pak ik mijn weekmenu’s er gewoon weer bij en ben ik een tijdje streng voor mezelf.

Het klinkt misschien een beetje dramatisch, maar ik heb levenslang. Ik zal altijd moeten opletten en zodra ik uit de bocht vlieg, dat direct moeten corrigeren.''

Tips

''Voor de vrouwen die meedoen aan de Lekker in je vel-challenge, heb ik een paar tips. Het allerbelangrijkst is om je doel voor ogen te blijven houden. Dat kun je doen door een foto van een figuur dat je mooi vindt, of een kledingstuk dat je graag zou willen dragen, bij je te houden.

Dat deed ik ook, mijn doel visualiseren. Op het moment dat ik iets wilde eten, keek ik naar dat plaatje en stelde ik mezelf een vraag: ‘Word je gelukkig van dit eten? Of van dit leuke jurkje?’"

Beweging

"Mocht je iets écht niet kunnen laten staan, neem er dan een heel klein beetje van en eet daarna niet de hele zak leeg omdat je denkt dat je dieet toch al is ‘verpest’. Verder denk ik dat je het belang van bewegen niet moet onderschatten. Afvallen gaat een stuk gemakkelijker als je er redelijk fanatiek bij sport.

En als je veel wilt afvallen, is het een goede manier om de hoeveelheid overblijvend vel te minimaliseren! Als je een dag iets minder beweegt, eet dan ook iets minder. Blijf die balans altijd in de gaten houden en dan moet het je lukken!"

En, wat vind jij? Laat je horen!