Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Vrouw kijkt in de ijskast
Foto: Hollandse Hoogte - Roel Burgler
Lekker in je vel-challenge 2018

Hoelang kun je
boodschappen bewaren?

Freelance journaliste

Mariëlle Wisse

D

De menu's van Sonja Bakker zijn zó gevarieerd, dat we soms bang zijn dat we aan het einde van de week van alles in de prullenbak kunnen kieperen. Toch valt dat best mee, want de meeste dingen kun je gewoon bewaren. Hoelang? Dat lees je hieronder!

Met vis, vleeswaren, gesneden groenten en fruit en zachte kaas moet je altijd een beetje voorzichtig zijn; binnen enkele dagen kunnen die al bederven. Kijk overigens niet alleen naar de datum op het deksel, gebruik ook je zintuigen.

Kijken en ruiken

Ruikt de kipfilet vreemd als je de verpakking opent? Is de filet americain verkleurd? Dan kun je beter het zekere voor het onzekere nemen. Aan de andere kant betekent een zakje dat bol staat niet per definitie dat de inhoud niet meer goed is. Ook hier geldt: kijk en ruik even goed!  

Makkelijker wordt het al met producten als harde kaas, eieren, yoghurt, verpakte groenten en verpakt fruit. Als je deze goed afsluit en bewaart in een koelkast die op maximaal 4 graden staat, dan zou je ze een week tot enkele weken moeten kunnen bewaren.

Meer bakjes en zakjes

Staar je ook bij deze producten niet blind op de aangegeven uiterste houdbaarheidsdatum; een geopend pak halfvolle yoghurt bijvoorbeeld kun je gemiddeld nog zes dagen bewaren!  En ontbijtgranen, zoet broodbeleg, chips, zoutjes, noten, sauzen, margarine en zelf ingevroren producten kun je - mits goed verpakt - zelfs tot enkele maanden bewaren.

Toegegeven; je gebruikt nu waarschijnlijk een hoop meer bakjes en zakjes dan vóór Sonja, maar iets weggooien omdat het een paar dagen niet voorkomt in je weekmenu, is dus onnodig. 

Dop

Als je bloem, droge pasta, granen, rijst, koffie, thee, blikken, potten, siroop, honing of diepvriesproducten in huis haalt, dan weet je zeker dat je er een tijdlang niet naar hoeft om te kijken. Mits op de juiste manier verpakt - dus in een droge, donkere ruimte - kunnen deze producten jaren goed blijven. 

En over bijvoorbeeld zout, azijn, suiker en sterk alcoholische dranken hoef je je al helemáál niet druk te maken. Als je de dop er weer op draait of het pakje netjes afsluit, dan kun je deze producten onbeperkt bewaren. 

Wil je weten hoelang je reeds geopende producten kunt bewaren? Klik dan hier! 

En, wat vind jij? Laat je horen!