Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Eigen beeld
Lekker in je vel-challenge 2018

'Eindelijk zonder zorgen in een badpak...
HEERLIJK!'

Freelance journaliste

Mariëlle Wisse

N

Na haar zwangerschap was Henriët (32) er klaar mee. Ze moest en zou die kilo’s kwijtraken en pakte er een boek van Sonja Bakker bij. Inmiddels is ze 32 kilo lichter.

"Als kind was ik al stevig. Mijn familie kan lekker eten, alles gaat erin. En voor sommigen maakt dat niet zoveel uit, maar ik hoef er maar naar te kijken en het zit er al aan. Daarom heb ik altijd een beetje geschommeld. Ik wilde graag slanker zijn, maar ik wilde óók lekker eten! Toen ik in de puberteit zat en wat groeide, kwam ik meer in balans.

Hernia

Toch vond ik mezelf te dik en besloot ik op mijn negentiende te gaan letten op mijn eetpatroon. Daardoor viel ik zo’n 10 kilo af en kwam ik uit op 70 kilo. Daarna ben ik gestopt met wegen en kwam er stiekem elk jaar iets bij. Doordat ik vrijwel ieder seizoen nieuwe kleding kocht, heb ik dat nooit echt in de gaten gehad.

In 2014 moest ik geopereerd worden aan een hernia en doordat ik daarna lange tijd niet goed kon bewegen, werd ik nog zwaarder. Ik kon geen trap meer op zonder kortademig te zijn. Daar baalde ik enorm van. Ik voelde me net een oude vrouw, terwijl ik nog maar 30 was! Dat sloeg natuurlijk helemaal nergens op.

Zwangerschap

Na mijn zwangerschap was ik op mijn zwaarst. Ik durfde niet op de weegschaal te gaan, maar schat dat ik 110 kilo woog. Direct nadat ik mijn zoontje kreeg, begon ik gezond te eten en lekker veel te lopen met de kinderwagen.

Toen ik al wat was afgevallen en weer op de weegschaal durfde te gaan, woog ik 100 kilo. Ik voelde me ongelukkig en realiseerde me dat er een knop om moest. Ik besloot het te proberen met een boek van Sonja Bakker.

Henriët voor en na haar gewichtsverlies

Eigen manier

Dat bleek een geweldige keuze. Ik weeg nu - twee jaar later - 68 kilo en dat betekent dat er in totaal 32 kilo af is. Daar ben ik heel tevreden mee, maar toch ga ik nog even door. Mijn doel is om in april 65 kilo te wegen, dat cijfer móet gewoon op mijn weegschaal hebben gestaan.

Als ik dat eenmaal heb bereikt, ga ik op mijn eigen manier verder. Wat ik er sowieso in wil houden, is mijn wekelijkse weegmoment. Op die manier kan ik ervoor zorgen dat ik niet meer boven de 68 kilo uitkom. Zo geef ik mezelf wat ruimte om tijdens de vakantie of in feestperiodes iets minder streng voor mezelf te zijn.

Doorzettingsvermogen

Sommigen vinden sonjabakkeren ontzettend moeilijk, maar zo heb ik het niet ervaren. Mijn doorzettingsvermogen was groter dan de zin in iets lekkers. Uiteindelijk komt het daar natuurlijk op neer; sterk zijn. Als je eenmaal begint af te vallen, dan komt dat vanzelf wel, want het resultaat werkt motiverend.

In het begin zijn de hoeveelheden even wennen, maar dat komt doordat je al die tijd te veel hebt gegeten. Als je de menu’s erbij houdt, krijg je alles binnen wat je lijf nodig heeft. Ik denk dat het vooral belangrijk is om het jezelf niet te moeilijk te maken.

Tip

Je hoeft niet alles letterlijk te volgen, want dan heb je aan het einde van de week van alles over. Door zelf een beetje logisch na te denken en af te toe gebruik te maken van de wissellijsten, is het echt prima vol te houden. Denk vooral niet dat je nooit meer iets lekkers mag. Want als jij een keer zin hebt in een patatje, dan ben je écht niet direct terug op je startgewicht.

Afgelopen december heb ik voor het eerst sinds lange tijd geen boek gevolgd. Dat is super goed gegaan en ik ben zelfs iets afgevallen, terwijl dat helemaal niet mijn intentie was. Mijn tip? Je wilt afvallen en kunt daarom niet meer hetzelfde eten. Dus maak keuzes!

Badpak

Als je op een verjaardag bent, laat je dan niet gaan met taart, hapjes, chips én frisdrank. Kies in plaats daarvan voor een van de vier. Zelf houd ik de volgende regel aan: als het geen 9 of een 10 is, dan hoef ik het niet. Met een vlaai uit de supermarkt is in principe niets mis, maar ik vind het meestal ook geen hoog cijfer waard.

In dat geval laat ik 'm gewoon staan en kies ik iets anders. Omdat ik gek ben op het één, maar eigenlijk ook op al het andere, maak ik het mijzelf op deze manier net een stukje makkelijker. Als ik nu in de spiegel kijk, zie ik een gezonde, fitte en mooie vrouw die tevreden is met zichzelf.

Natuurlijk ben ik nog steeds niet perfect. Zo is mijn buik nog altijd niet strak en heb ik nog wat vetrolletjes, maar wat zou het? Ik ga zonder zorgen in een badpak het strand op en dat voelt heerlijk."

En, wat vind jij? Laat je horen!