Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Jeanine Hagman van der Maten
Foto: Eigen beeld
Lekker in je vel-challenge 2018

Even voorstellen...
Deelneemster Jeanine!

Freelance journaliste

Mariëlle Wisse

E

Elke vrijdag leren we een Lekker in je vel-deelnemer beter kennen. Jeanine Hagman van der Maten (50) woont met haar gezin in Almere en onderging in 2013 een maagverkleining. Toch doet ze nu mee met de challenge.

"Als kind was ik een dikkerdje en kreeg ik regelmatig rotopmerkingen naar mijn hoofd. Toch had ik altijd veel vriendjes en vriendinnetjes, maar géén relatie. Want wie moest mij nou? Als ik mijzelf al niet mooi vond, hoe kon iemand anders dat dan wel vinden?

134 kilo

En dus ging ik diëten. Cambridge, Montignac, Weight Watchers, Sonja Bakker… Noem een dieet en ik heb 'm gedaan. Iedere keer viel ik flink af, maar zodra er iets gebeurde, kwam de emotie-eter in mij naar boven en at ik die kilo’s er zo weer aan.

Op mijn zwaarst woog ik 134 kilo en had ik een BMI van 43,4. Ik at alles wat los en vastzat, was nog net geen kliko. Mijn eetbui begon toen ik opstond en stopte pas op het moment waarop ik in slaap viel. Door mijn overgewicht had ik verschillende gezondheidsklachten.

Maagverkleining

Zo kreeg ik binnen vier maanden wel drie keer een longontsteking. Van mijn longarts mocht ik niet eens meer traplopen, omdat dat te zwaar zou zijn voor mijn longen. Ook mijn huid was door mijn overgewicht heel slecht; op sommige plekken keihard, in de holtes juist zwak. Daardoor ontstonden er wondjes. Lang verhaal kort; ik had hulp nodig. 

Men zegt weleens dat een maagverkleining een makkelijke uitweg is, maar dat zie ik toch echt anders. Het is niet zo dat ik het ziekenhuis ben binnengelopen van: 'Doe mij er maar één!' Voordat ik überhaupt werd goedgekeurd, werden er verschillende testen gedaan en moest ik honderden vragen beantwoorden.

Kiwi

De operatie zelf vond ik super spannend en daarna 'at' ik twee weken vloeibaar voedsel. Toen ik weer kon overstappen op vast voedsel, was ik als de dood om te eten. Na een maagverkleining is je maag zo groot als een kiwi en wat er niet bij kan, komt er gewoon weer uit. In het begin best eng dus.

Maar al snel was ik eraan gewend en voelde ik me geweldig. Ik wandelde en fietste lekker vaak en ging fluitend de trap op. De longarts heeft zelfs gezegd dat hij mij niet meer wil zien, tenzij het is voor een kopje koffie. Ik was intens gelukkig en beloofde mijzelf dat ik nooit meer boven de 90 kilo zou komen.

Tien frietjes

Dat mijn maag erg klein was, daar had ik in het begin helemaal geen moeite mee. Na mijn operatie kon ik bijvoorbeeld maar tien patatjes eten, daarna zat ik vol. Maar de laatste tijd merk ik dat mijn maag weer groter wordt. Er gaat weer zoet, zout en vet, maar vooral méér naar binnen. Die tien patatjes gaan nog steeds prima, maar inmiddels kan er ook een kroket bij.

Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Ik ben niet zoveel afgevallen om het er daarna weer aan te eten. Daarom besloot ik mee te doen aan de challenge. Ik weeg nu 88 kilo en heb besloten door te gaan tot ik weer 80 weeg.

Bosje bleekselderij

Mijn dochter doet ook gezellig mee. Baat het niet, schaadt het niet! Sinds ik ben begonnen met de challenge, voel ik me veel beter. Ik zit weer lekker in mijn vel en ben bewust bezig met wat en hoeveel ik eet, net als vlak na de operatie. Omdat mijn maag gelukkig nog niet volledig is opgerekt, eet ik ongeveer driekwart van mijn dagmenu. Daaraan heb ik meer dan genoeg. 

Ik vind het superleuk om dit te doen met zoveel andere deelnemers. De Facebook-groep is een geweldige motivatie en daarnaast super vermakelijk. Een tijdje geleden was er iemand die een bosje bleekselderij had gekregen van haar man. Dat is toch hilarisch? Ik kwam niet meer bij! Samen gaat het ons vast en zeker lukken."

En, wat vind jij? Laat je horen!