Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Lekker in je vel-challenge 2018

Wil je afvallen?
Fotografeer dan je maaltijden!

journalist

Maaike Schaap

O

Op Facebook, Instagram en Snapchat komt de ene na de andere maaltijd voorbijkomen. En dat is goed, concluderen wetenschappers aan de universiteit van Washington. Want door je eten te fotograferen, houd je je makkelijker aan een gezonde leefstijl.

Zestien proefpersonen hielden op Instagram een voedseldagboek bij. Het ontbijt, de lunch en het avondeten zetten ze online en... het hielp! Naderhand vertelden ze namelijk dat ze zichzelf makkelijker tot de orde konden roepen als ze zin hadden in iets ongezonds.

Een kant-en-klaarmaaltijd, pizza of bord patat fotografeer je immers liever niet als je bezig bent met afvallen. Tevens gaven de proefpersonen aan dat ze zich op social media gesteund voelden en gezond eten dus leuker werd.

Foodfotograaf

Denise Kortlever (29) is culinair trendjournalist en foodfotograaf. "Ik fotografeer niet alles wat ik eet, maar ik geloof wel dat social media kan bijdragen aan een gezonde levensstijl." Denise probeert gezond te eten, maar gelooft vooral in de balans. "Van alles een beetje, je moet vooral niet te extreem omgaan met eten. Af en toe een pizza is toch ook héérlijk?"

Als je wilt afvallen of bewuster wilt omgaan met eten, is fotograferen voor Instagram volgens Denise zeker een goede stok achter de deur. "Voor je een foto op Instagram zet, besteed je er toch net even wat meer aandacht aan. Je gaat er bewuster van genieten. Je kunt de pasta natuurlijk hup op een bord kwakken, maar je kunt het ook in een mooie kom doen en er nog wat kruiden en olijfolie overheen sprenkelen."

Durven zondigen

Ook Pauline Weuring (35) maakt regelmatig foto's van haar eten. Ze stond op jonge leeftijd al graag in de keuken en bedacht dan nieuwe en originele recepten. Op aanraden van haar zus startte ze in 2010 de blog Uit Pauline’s keuken.

"Foto’s moeten echt mooi zijn. Gaan we uit eten, dan moet iedereen even wachten totdat ik een mooie compositiefoto heb gemaakt. Je eten fotograferen draagt vast bij aan een gezondere levensstijl, maar ik geloof ook dat je af en toe moet durven zondigen. Anders houd je het sowieso niet vol."

Praat mee

Maak jij weleens foto's van je eten? Heb je het idee dat het je helpt bij het afvallen? En klopt het denk je dat je bewuster bezig bent met eten als je er een mooie foto van maakt? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!