Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Sabrina met haar zoontjes
Foto: Eigen foto
Lekker in je vel-challenge 2018

Deelneemster Sabrina
viel al 8 kilo af!

Freelance journaliste

Mariëlle Wisse

E

Elke vrijdag leren we een Lekker in je vel-deelnemer beter kennen. Sabrina van der Laan (53) woont met haar gezin in Amsterdam, is mantelzorger voor haar autistische zoon en haar moeder en heeft desondanks tijd weten te vinden voor de challenge.

"Ik kamp al mijn hele leven met overgewicht, maar het ergst was het na mijn eerste zwangerschap. Toen woog ik zo’n 130 kilo. Ik mag van geluk spreken dat ik nooit suikerziekte of problemen met mijn hart heb gekregen. Wat ik vorig jaar wel merkte, was dat mijn enkels enorm veel vocht vasthielden na een eindje lopen en dat ik steeds meer last kreeg van mijn gewrichten.

Op eigen houtje

Soms voelde ik mijn knie zelfs knikken, dat kon onmogelijk goed zijn. Daarnaast was ik mijn lijf beu. Ik wilde weer kleding passen die ik graag wilde dragen. Ik verwacht niet dat ik straks in een maatje 36 pas, maar met 42 of 44 zou ik al supertevreden zijn. 

Door de jaren heen heb ik verschillende diëten geprobeerd om van mijn overgewicht af te komen, maar niets hielp echt. Een aantal jaar terug besloot ik het daarom op eigen houtje te proberen. Ik viel 16 kilo af, alleen door goed op mijn eten te letten.

De overgang

Maar toen ik eenmaal in de overgang terechtkwam, zat er zo weer 13 kilo bij. Kilo’s die ik daarna met geen mogelijkheid eraf kreeg. Ik legde me erbij neer dat het in mijn eentje niet zou lukken en schreef me in voor de challenge. Hulp van een expert was misschien wel wat ik nodig had. 

Het afvallen gaat goed! Zo goed zelfs, dat ik het soms zelf niet kan geloven. Ik begon aan de challenge met een gewicht van 114,6 kilo en daarvan ben ik er inmiddels al 8 kwijt. De challenge heb ik dus gehaald, maar mijn streefgewicht nog niet. Ik probeer eerst onder de 100 te komen en wil daarna rustig door naar de 75, misschien 80.

Autistische zoon

Waarschijnlijk gaat het bij mij zo snel doordat ik me erg goed aan de weekmenu’s houd. Vooral met het wegen ben ik heel streng. Omdat ik voor de rest van mijn gezin apart kook, is dat helemaal niet moeilijk. Veel van de dingen die ik eet, vinden zij niet lekker. En de dingen die zij eten, die mag ik niet.

Mijn autistische zoon kan dan misschien niet praten, hij weet al te goed dat bij ons thuis zondag patatdag en woensdag pizzadag is. Dat ga ik niet afschaffen omdat ik zo nodig wil afvallen. Sinds ik ben begonnen met de challenge, heb ik super veel energie. Waar ik voorheen al om 21 uur knikkebollend op de bank zat, moet ik mezelf nu rond een uur of 11 naar bed sturen.

Nadeel

Het enige nadeel vind ik dat ik het ’s avonds zo koud heb. Omdat ik ervoor heb gekozen om mijn avondtussendoortjes te verplaatsten naar overdag, ga ik altijd met honger naar bed en daardoor heb ik misschien meer last van de kou. Maar je zult me er niet over horen klagen, hoor! Ik trek gewoon een fleece trui en mijn wollen pantoffels aan. 

Dat ik al zoveel ben afgevallen, werkt motiverend. Maar ook de Facebook-groep en de community helpen mij een gezond eetpatroon vol te houden. Ik vind het leuk om tips te geven en leef echt mee met degenen die niet of niet genoeg afvallen. Ik hoop dat we elkaar nog heel lang kunnen blijven volgen en motiveren, ook na de challenge."

En, wat vind jij? Laat je horen!