Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte - Stefanie Aumiller
Lekker in je vel-challenge 2018

10 dingen die iedereen die op dieet is
niet meer zou mogen zeggen

Freelance journaliste

Marielle Wisse

Z

“Zou ik dit wel eten?” en “Hoeveel calorieën zitten hier eigenlijk in?” Zo zijn er nog veel meer opmerkingen die we maken voor, tijdens of na het eten. Want als het op onze voeding aankomt, zijn we onze eigen ergste vijand! Hoog tijd om daar verandering in te brengen. Dit zijn tien dingen die we niet langer meer tegen onszelf mogen zeggen over eten.

“Ik was zo slecht bezig vandaag”

Oké, je bent vandaag misschien een tikkeltje doorgeslagen wat alle lekkernijen betreft. Lees: het is pas twee uur 's middags en je hebt al vier donuts, een zak chips en een chocoladereep achter de kiezen. Maar zeg nu zelf! Door jezelf achteraf te bekritiseren, verdwijnen niet op magische wijze de extra calorietjes die je net naar binnen hebt zitten smikkelen. Morgen een nieuwe dag!

“Ik zou dit niet moeten te eten”

Tenzij je ergens een heftige allergie voor hebt of er darmklachten van krijgt, is er niets wat je 'niet zou moeten eten'. Oké, dat is natuurlijk niet helemaal waar. Want we weten dondersgoed wat we beter kunnen laten staan als we willen afvallen.

Maar door dit vooraf tegen jezelf te zeggen, verpest je de hele eetervaring doordat je met een negatieve gedachte begint. Als je dan tóch besluit om iets te eten - verantwoord of niet - zorg er dan in ieder geval voor dat je van elke hap geniet!

“Ik mag dit niet eten”

In plaats van een waslijst te maken met de dingen die je niet mag eten, is het misschien een idee om voor jezelf op te sommen wat je allemaal wél mag eten. Zo zijn er altijd genoeg etenswaren die perfect in jouw dieet passen en ook nog eens lekker zijn. En wie heeft er bovendien nog borrelnootjes nodig als je 's avonds ook gewoon van gezonde gebakken appel met kaneel kunt smullen?"

“Ik heb het verpest”

Ja, je zult vast nog enorm watertanden bij het zien van iets wat je eigenlijk niet mag eten. En ja, je zult misschien nog af en toe 'per ongeluk' een fastfoodrestaurant binnen struikelen. Maar of dat zo'n grote ramp is? Het is menselijk om zo nu en dan aan je verlangens toe te geven en je moet ook zeker niet van jezelf verwachten dat het allemaal maar in één keer goed gaat. Stapje voor stapje!

“Maandag begin ik écht”

Als je vandaag een smoes bedenkt om niet te beginnen met lijnen, bedenk je er maandag ook wel één! Als je iets heel graag wilt, begin er dan gewoon gelijk mee. We snappen heus wel dat je je mentaal moet voorbereiden op je dieet en je nog eventjes afscheid wil nemen van je 'verboden' etenswaren. Maar bedenk wel: van uitstel komt...?

“Ik verdien dit”

Tenzij je zojuist een berg hebt beklommen of een marathon hebt gerend, is er geen reden om jezelf wijs te maken dat je die véél te zoete snoepjes 'verdient'. Weet je wat jij wél verdient? Een gezond lijf! Dus laat die zak maar even liggen en ga voor die hoofdprijs.

“Ik kan er niks aan doen. Ik ben verslaafd aan suiker”

Hoe vaker je tegen jezelf zegt dat je verslaafd bent aan suiker, hoe meer je het gaat geloven. Sterker nog: door het vaak genoeg te zeggen, wordt er voordat je het weet een seintje aan je hersenen gegeven en ga je ernaar handelen. Draai de rollen dus om en zeg vanaf nu: ik kan prima zonder suiker! Wedden dat het diëten je dan een stuk makkelijker afgaat?

“Ik kan simpelweg mijn eetlust niet onder controle houden”

Zei iemand daar 'smoesjes'? Zeggen dat je slecht bent in diëten, omdat je je eetlust niet onder controle kunt houden, is net zoiets als zeggen dat je niet naar de sportschool kunt gaan, omdat het buiten koud is. Oftewel: minder jokken, meer doen!

“Hoeveel calorieën zitten hier in?”

Tenzij je humeurig de dag door wilt komen, is het een slecht idee om elk calorietje van je voedsel te tellen. Zorg er gewoon voor dat je de nodige voedingsstoffen en vitaminen binnenkrijgt, voor gezonde tussendoortjes kiest en niet vergeet te bewegen. Dan ben je al een heel eind!

“Ik neem maar één hapje”

We weten allemaal - ja, jij ook! - dat 'één hapje' altijd naar meer smaakt. Want zeg nu zelf: als je een ieniemienie stukje van die goddelijke chocoladereep hebt geproefd, wordt het lastig om je nog in te houden. Dus doe het goed of gewoon helemaal niet!

En, wat vind jij? Laat je horen!