Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte - Tom van Limpt
Lekker in je vel-challenge 2018

Echt, je huis is één grote sportschool...
Poets je slank!

Redactie VROUW

G

Gezond leven is nog best lastig. We houden ons keurig aan ons menu en beulen onszelf af in de sportschool. Maar voor dat laatste blijkt er een veel simpelere oplossing te zijn: schoonmaken!

Je zou het niet zeggen, maar eigenlijk is je hele huis één grote sportschool. Bedden opmaken is een super cardio-oefening, zeker als je een tweepersoonsbed hebt. Je zult zien dat je hartslag flink stijgt en dat naderhand het zweet op je rug staat. Het optillen van matrassen om het hoeslaken er om te doen is een prima oefening voor rug- buik- en armspieren.

Twee vliegen

Met een half uurtje bedden opmaken verbrand je zo’n 130 calorieën. Dat kun je vergelijken met een kwartier joggen. Van een kwartier joggen krijg je naast een goede conditie vooral een koude loopneus, van bedden opmaken krijg je naast een goede conditie.... opgemaakte bedden! Twee vliegen in één klap.

Huishoudelijke klussen vallen onder de noemer 'matig intensief bewegen'. Dat wil zeggen dat je er sneller van gaat ademhalen, je het er warmer van krijgt en dat je hart er sneller van gaat kloppen. Dat vergroot je zuurstofopname en stimuleert de vetverbranding.

Vetverbranding

Voor het beste resultaat verspreid je de huishoudelijke klussen niet over de hele week, maar doe je ze in één keer achter elkaar. Na 20 minuten (op 50-70% van je maximale hartslag) schakelt je lichaam namelijk over op vetverbranding.

Geen zin in je yogales?  Met een half uur ramen zemen verbrand je grofweg 100 calorieën, dat staat gelijk aan 20 minuten yoga. Daarbij train je ook nog eens flink wat arm,- en schouderspieren met het tillen van de emmer water en het maken van de zeembeweging.

Kipfilets

Zeg maar dag tegen die zwabberende kipfilets aan je bovenarmen. Sta je een beetje te wiebelen op het trapje met die klotsende emmer? Mooi! Daarmee train je je core, wat zorgt voor mooie en strakke buikspieren.

Een kwartier stevig schrobben op een vette oven is qua inspanning vergelijkbaar met een kwartier stevig wandelen. En wist je dat je ongeveer 200 calorieën per uur verbrandt met standaard huishoudelijke klussen als stofzuigen of dweilen? 

Blauw oog

Diezelfde 200 calorieën heb je zelfs in een half uur verbrand met het wegschrobben van kalkaanslag en badolievlekken uit je bad. Met 30 minuten stofzuigen verbrand je net zo veel als met 10 minuten kickboksen. En het risico op een blauw oog is een stuk kleiner.

Ga je voor een killer body, besteed het autowassen dan niet meer uit, maar neem zelf spons, emmer en tuinslang ter hand. Als je daarbij ook de elektrische grasmaaier de deur uit doet, ben je goed op weg. Met een ouderwetse handmaaier het gras maaien staat qua verbranding gelijk aan een zumbales. 

Matten kloppen

Tot slot de absolute huishoudtopper: matten kloppen. Dit valt echt niet meer onder de noemer 'matig intensief bewegen'. Matten kloppen is een hardcore workout waarvan  je behoorlijk buiten adem raakt, probeer het maar eens langer dan 10 minuten vol te houden. Je verbrandt hiermee maar liefst 400 tot 500 calorieën per uur!

Ben jij nog geen 5 kilo kwijt?  Doe er je voordeel mee. Hoe meer je weegt, hoe meer calorieën je verbrandt per uur. Je kunt je caloriebehoefte en exacte verbranding berekenen door een activiteit, je lengte en gewicht hier in te vullen. Hier een paar voorbeelden:

 

Activiteit

60 kilo

70 kilo

80 kilo

strijken

108 kcal

126 kcal

144 kcal

stofzuigen

198 kcal

231 kcal

264 kcal

dweilen

210 kcal

245 kcal

280 kcal

ramen zemen

192 kcal

224 kcal

256 kcal

afwassen (staand)

108 kcal

126 kcal

144 kcal

stoffen

138 kcal

161 kcal

184 kcal

vloer intensief schrobben

325 kcal

387 kcal

460 kcal

Was in de machine/opvouwen

120 kcal

140 kcal

160 kcal

En, wat vind jij? Laat je horen!