Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Groentechips
Foto: Hollandse Hoogte - Debby Lewis-Harrison
Lekker in je vel-challenge 2018

Gezonde chipstips...
Ze bestaan!

Freelance journaliste

Marielle Wisse

E

Een avondje bankhangen met een grote bak chips hoeft helemaal niet slecht voor je te zijn. Van de onderstaande recepten kun je snacken wat je wilt, zonder je schuldig te voelen. Heb jij nog andere chipstips? Laat het weten in de comments!

Boerenkoolchips

Misschien moet je even aan het idee wennen, maar in Amerika is deze snack helemaal hip. Gebruik voor één bakje boerenkoolchips stengels boerenkool, olijfolie, zout en kruiden naar keuze. Voor een Aziatische smaak kun je kiezen voor sojasaus. Houd je van pittig? Gebruik dan chilipoeder en komijn.

Hoe maak je ze?

- Verwarm de oven voor op 190 graden en leg bakpapier op het rooster.

- Was de bladeren, snijd de stengels af en droog ze met een schone theedoek.

- Snijd de bladeren in stukken.

- Doe de bladeren in een grote bak en meng deze met de olie, het zout en de kruiden.

- Bak de boerenkool vervolgens 8 tot 10 minuten in de oven.

Let op, deze chips branden snel aan! Houd je oven daarom goed in de gaten.

Bananenchips

Zin in iets zoets? Probeer dan de bananenchips. Wat heb je daarvoor nodig? Drie bananen en een citroen. Aan deze snack kun je eventueel suiker toevoegen, maar dat hoeft niet; banaan is immers van nature al zoet.

Hoe maak je ze?

- Verwarm de oven voor op 75 tot 95 graden.

- Snijd de banaan in dunne plakjes.

- Leg de plakjes op een rooster met bakpapier en besprenkel de plakjes met het sap van de citroen.

- De bananenchips hebben een lange baktijd. Laat de chips, afhankelijk van hoe knapperig je ze wilt hebben en hoe dik de plakjes zijn, 1 uur tot 1 uur en 45 minuten bakken. Hoe dikker de plakjes, hoe langer de baktijd. Laat ze na het bakken goed afkoelen.

Zoete aardappelchips

Bijna net zo lekker als gewone aardappelchips, maar net even iets gezonder. Wat heb je nodig? Een zoete aardappel (oranje of wit), olijfolie en zeezout.

Hoe maak je ze?

- Verwarm de oven voor op 180 graden en leg bakpapier op een rooster.

- Schil de zoete aardappel en was deze. Gebruik vervolgens een dunschiller, mandoline of kaasschaaf om hele dunne plakjes te snijden. Je kunt hiervoor ook een mesje gebruiken, maar dan worden de chips dikker.

- Leg de plakjes op het rooster en besprenkel deze met een klein beetje olijfolie. Teveel olie zorgt ervoor dat de chips niet knapperig wordt. Besprenkel dus met mate voor een lekkere bite.

- Strooi er vervolgens wat zout overheen.

- Bak de chips 8 tot 10 minuten afhankelijk van de dikte.

En, wat vind jij? Laat je horen!