Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Eigen beeld
Lekker in je vel-challenge 2019

Michelle heeft wel een heel bijzondere reden
om aan onze challenge mee te doen

Freelance journaliste

Mariëlle Wisse

I

Iedere dinsdag leren we een deelnemer van de VROUW Lekker in je vel-challenge 2019 beter kennen. Michelle Jansen-Willebrands (52) heeft een bijzondere reden om wat kilo’s kwijt te willen: ze wil een nier doneren aan haar man.

"Begin 2017 had ik veel last van mijn luchtwegen. De ene infectie was nog niet over of de volgende diende zich alweer aan. Ik was er helemaal klaar mee en besloot te stoppen met roken. Uit solidariteit deed mijn man met mij mee.

Sigaretten

De sigaretten gingen de deur uit, maar in ruil daarvoor kregen we allebei flink wat kilo’s terug. Mijn man leek daarnaast veel vocht vast te houden. De dokter vertrouwde het niet en besloot hem vorig jaar zomer te onderzoeken. 

Daar kwam al snel uit dat de filters van zijn nieren nog maar voor 21% werkten. Met spoed werd hij naar het ziekenhuis gebracht, waar hij door de medicijnen die hij kreeg om te plassen, maar liefst 15 liter vocht kwijtraakte. 

Transplantatie

Inmiddels werken de nieren van mijn man nog maar voor 9%. Normaal gesproken zou je bij zo’n percentage beginnen met dialyse, maar omdat er eigenlijk een transplantatie nodig is, stellen we dat uit. Vanaf het moment dat transplantatie ter sprake kwam, heb ik mezelf naar voren geschoven.

Ik heb er nooit over getwijfeld. Mijn man en ik hebben dezelfde bloedgroep en in mijn ogen doe je zoiets gewoon voor degene van wie je houdt. We wilden absoluut niet dat hij een nier van een van onze kinderen zou krijgen, al ben ik al 52. Ik gok er gewoon op dat ik die tweede nier niet meer nodig ga hebben. 

Infectie

Natuurlijk zijn er risico’s verbonden aan de operatie, maar daar maak ik me evenmin druk om. Als ik hiermee het leven van mijn man kan redden, is dat het dubbel en dwars waard. 

Maar voordat het zover is moet er nog wel het een en ander gebeuren. Om mee te werken aan een transplantatie moet het risico op een infectie zo klein mogelijk zijn, je moet gezond zijn en een 'normaal' BMI hebben. Op dit moment voldoen mijn man en ik daar allebei niet aan.

Op gezette tijden

Ik heb al meerdere keren geprobeerd om op eigen houtje af te vallen, maar dat is lang zo makkelijk nog niet. Deze challenge geeft mij een stok achter de deur. Er zijn zoveel vrouwen die in hetzelfde schuitje zitten, dat motiveert. 

De weekmenu’s zijn heerlijk, maar ik moet eerlijk toegeven dat ik het moeilijk vind om op gezette tijden te eten. Door de zorgen om mijn man slaap ik niet goed, dus vaak blijf ik ’s ochtends wat langer liggen en mis ik het 'ontbijtmoment' al. 

Eetpatroon

Na deze zes weken hoop ik een gezond eetpatroon te hebben ontwikkeld. Oh, en natuurlijk hoop ik op zijn minst 5 kilo kwijt te zijn! Mijn man gaat snel achteruit, dus hoe eerder we een gezond BMI hebben, hoe eerder we verder kunnen met onze plannen!"

Deelname aan de VROUW Lekker in je vel-challenge is dit jaar gratis en voor iedereen. Meedoen kan nog steeds, meld je hier aan.

Jij op VROUW.nl

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje!