Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Nathalie Witjes (33)
Foto: Jan Paul Kuit
Lekker in je vel-challenge 2019

Nathalie: Dat ik veel woog,
was mede te wijten aan mijn mindset

Freelance journaliste

Mariëlle Wisse

I

Iedere dinsdag leren we een deelnemer van de VROUW Lekker in je vel-challenge 2019 beter kennen. Nathalie Witjes (33) viel met behulp van verschillende diëten flink wat af, maar blijft nu steken. Ze doet mee aan de challenge om degenen die niet in haar geloofden ongelijk te geven.

Nathalie: "Noem een dieet en ik heb het gevolgd. Van Weight Watchers ging ik jojoën, van een koolhydraatarm-dieet viel ik flauw tijdens het sporten en het ziekenhuis-dieet was al helemaal een drama. Ooit was ik slank, maar vanwege mijn auto-immuunziekte, die onder andere voor ontstekingen in mijn longen zorgt, heb ik vaak prednison geslikt. Daardoor ben ik in korte tijd enorm aangekomen.

Benauwd

In eerste instantie vond ik dat helemaal niet erg; ik was blij met wat ik in de spiegel zag en heb zelfs nog een tijd als plus-size model gewerkt. Maar op een gegeven moment woog ik wel héél erg veel. Dat was gedeeltelijk te wijten aan lymfoedeem, maar ook zeker aan mijn mindset.

Onder het mom van: 'Ik eet alles wat ik wil, dik ben ik toch a', liet ik me volledig gaan. Hoeveel ik precies woog durf ik niet te zeggen, maar feit was dat ik niet meer kon traplopen, niet meer kon fietsen en zelfs niet meer echt kon wandelen zonder benauwd te raken.

Sugar Lee Hooper

In het ziekenhuis bleven de artsen zeggen dat ik moest afvallen; er werd zelfs aangedrongen op een maagverkleining. Als ik zo doorging, zou ik volgens hen in no time in een scootmobiel belanden. Maar hoewel ik heus wist dat ik ongezond bezig was, lukte het mij maar niet om de knop om te zetten.

Ook privé ging het steeds minder. Mijn ex-partner vergeleek mij steeds met Sugar Lee Hooper - klein, dik en door de auto-immuunziekte ook kaal. Dat maakte zoveel indruk op mij dat ik op een gegeven moment niet meer in de spiegel durfde te kijken.

Zuurstoftank

Ik was boos. Boos op mezelf en boos op de mensen die niet geloofden dat ik dit in mijn eentje recht kon zetten. Uiteindelijk is die boosheid heel goed geweest, want het gaf mij de kracht om aan de bak te gaan: ik ging op dieet, sleepte mezelf iedere dag naar buiten en liep met mijn zuurstoftank van lantaarnpaal naar lantaarnpaal: masker op en gaan.

Daarna was ik compleet gesloopt, maar iedere week kwam ik wél een stukje verder. Voor ik het wist vlogen de kilo’s eraf en ging het 'sporten' mij steeds makkelijker af. Strompelen werd wandelen en wandelen hardlopen. Ik leerde een leuke jongen kennen die gek was op marathons en juist omdat hij mij nooit pushte, vond ik sporten leuker dan ooit. 

Geen dieet

Inmiddels weeg ik nog maar een derde van wat ik woog en kost afvallen flink wat meer moeite. Daarom besloot ik mee te doen aan jullie challenge. De recepten van Mathijs Vrieze zijn een verademing; zo lekker en divers! Sinds de challenge is begonnen, heb ik geen behoefte meer aan ongezonde dingen.

Waar ik bij vorige diëten van eetmoment naar eetmoment leefde, vergeet ik nu soms zelfs dat het tijd is voor de volgende maaltijd, haha. Ik denk dat het verschil hem erin zit dat de methode van Mathijs niet echt een dieet is; het is een leefstijl die je ook prima na de challenge kunt blijven volgen. 

Marathon

Mijn ultieme doel is om ooit mee te doen aan Last Man Standing (Wilhelminaberg Trappen Marathon): dan loop je negen uur lang de trappen van de Wilhelminaberg op en af. Daar werk ik op mijn gemakje naartoe; ik heb al een paar keer een halve marathon gelopen. Maar ik ben echt niet van plan mezelf enorm te pushen, dromen hebben geen deadline."

Deelname aan de VROUW Lekker in je vel-challenge is dit jaar gratis en voor iedereen. Meedoen kan nog steeds, meld je hier aan. 

Jij op VROUW.nl

Heb jij, net als Nathalie, iets bijzonders gepresteerd en wil je daarover vertellen?

Stuur dan een berichtje!