Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Anna en haar dochter
Foto: Eigen beeld
Lekker in je vel-challenge 2019

Voorstelrondje: 'Hoeveel ik ook sportte,
aankomen was onvermijdelijk'

Freelance journaliste

Mariëlle Wisse

I

Iedere dinsdag leren we een deelnemer van de VROUW Lekker in je vel-challenge 2019 beter kennen. Anna Valentina Marques Parqui (53) heeft wel een heel leuke reden om mee te doen. Zij hoopt in juni lekkerder in haar vel te zitten voor de bruiloft van haar dochter.

Anna: "Sinds mijn tienerjaren worstel ik met mijn gewicht. Ik onderwierp mezelf aan heel strenge diëten om vervolgens zoveel te eten dat ik er misselijk van werd. Ik probeerde mijzelf te laten overgeven, maar dat lukte nooit goed. Daarom ging ik ter compensatie heel intensief sporten. Niet een paar keer per week, maar iedere dag. Soms zelfs twee keer per dag.

Binge eating disorder

Mettertijd werd dat patroon een gewoonte, maar de eetbuien bleven een probleem. Soms had ik er een maand geen last van, maar had ik ze daarna wel vier maanden achter elkaar. Hoeveel ik ook sportte, aankomen was onvermijdelijk.

Inmiddels ben ik gediagnosticeerd met binge eating disorder (BED). Om daarmee om te leren gaan, heb ik deelgenomen aan verschillende programma’s, maar tot nu toe heeft niets écht geholpen. Ik blijf hangen in mijn oude gedrag.

Huwelijksbootje

Door mee te doen aan de challenge, mee te praten in de Facebook-groep en hier mijn verhaal te vertellen, geef ik mijzelf een stok achter de deur. Die heb ik echt nodig, want dit keer wil ik écht beter voor mijn lichaam gaan zorgen. Hoeveel ik nu weeg, weet ik eigenlijk niet. Maar ik weet wel zeker dat er makkelijk zo’n 20 kilo af kan.

De reden dat ik het nu zo serieus neem, is dat mijn dochter op 22 juni in het huwelijksbootje stapt. Voor haar hoef ik niet zozeer af te vallen; ze houdt van mij zoals ik ben. Dat ik nu wil afvallen doe ik puur voor mijzelf.

Schuldgevoel

Ik wil die dag voor de volle honderd procent genieten, en me niet schuldig voelen om wat ik heb gegeten of me drukmaken om hoe ik eruit zie. Wat ik absolúút niet wil, is op de belangrijkste dag uit mijn dochters leven rondlopen met een rotgevoel.

Suiker en slechte koolhydraten heb ik inmiddels verbannen en ik voel niet meer de drang om vette, zoete dingen te eten. Omdat ik al vol zit met gezond eten. Eten en wegen is zo lang een obsessie voor mij geweest, het lijkt erop dat ik dat eindelijk een beetje achter me kan laten.

De challenge bevalt me goed. Het eten is lekker en de porties zijn ruim. Al moet ik eerlijk zeggen dat ik wel het een en ander aanpas, hoor. Maar dat is nu juist zo fijn; dat je kunt doen wat je zelf lekker en leuk vindt."

Deelname aan de VROUW Lekker in je vel-challenge is dit jaar gratis en voor iedereen. Meedoen kan nog steeds, meld je HIER aan.