Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Lekker in je vel-challenge 2019

‘Koken is een kwestie van
doen en uitproberen’

Redactie VROUW

I

‘In 6 weken tijd 5 kilo eraf’, dát was de missie van onze Lekker in je vel-challenge die dit weekend op z’n eind loopt. 
Healthy chef Mathijs Vrieze was tijdens deze weken onze bevlogen coach en ervaringsdeskundige. In zijn op één na laatste column wil hij iedereen nog wat gezonde raad meegeven over gevarieerder koken met seizoensproducten.    

 

Voor mij is koken leuk. Ik vind het heerlijk om te spelen met smaken en de lekkerste recepten te bedenken. Door verse ingrediënten te combineren, ontstaan verrassende gerechten om van te watertanden.

Specialist 

De meeste mensen kopen hun boodschappen bij de supermarkt, omdat dit makkelijk en snel is. Hoewel het aanbod van de supers de laatste jaren behoorlijk is uitgebreid, koester ik ook graag de lokale bakker, groenteboer, slager, visboer en toko.

Op deze plekken werken mensen die verstand hebben van wat ze verkopen. Vraag zo’n specialist eens om advies of bereidingstips en je voelt direct de passie voor hun product en vak. Hier boodschappen doen vergt misschien wat meer tijd, maar het verrijkt zeker het plezier in koken.

Variatie 

Gevarieerd eten is niet alleen lekker, maar ook belangrijk voor je gezondheid. Helaas zie ik bij veel mensen vaak dezelfde gerechten op tafel staan. Het winkelwagentje veilig gevuld met dezelfde ingrediënten. Maar als je gevarieerder eet, zullen er minder tekorten ontstaan in je lichaam. Elk vers ingrediënt bevat namelijk andere voedingsstoffen. Die vitaminen en mineralen hebben we nodig.

Eet daarom ook af en toe iets wat niet hoog op je favorietenlijstje staat. Puur voor de verschillende voedingswaarden én omdat smaak ook verandert. Zo lustte ik vroeger bijvoorbeeld geen vis. Mijn ouders hielden niet van vis en dus aten we het thuis nooit. Maar nu ben ik er dol op. Ook voor zuurkool haalde ik mijn neus op, maar nu weet ik hoe ik het lekker kan bereiden met appel, rozijnen, een snufje kaneel, verse gember en krokante rauwe ham. Heerlijk! 

Seizoen 

Verse seizoensingrediënten zijn voor mij de basis van elk gerecht. Ze zijn lekker, voordelig en duurzaam. In januari was er volop boerenkool, bloemkool en prei verkrijgbaar. In februari zijn er bijvoorbeeld veel aardperen en winterpostelein. Heb je dat weleens gegeten?

In maart zou ik zeker ook eens schorseneren en raapstelen uitproberen. Eet je met de seizoenen mee, dan eet je automatisch ook gevarieerder. Probeer eens iets met die onbekende ‘vergeten’ groenten te maken. Grote kans dat het een van je nieuwe favorieten gaat worden. 

Smaakexplosie

Voor koken moet je wel een beetje lef hebben. Wie voorzichtig kookt, krijgt ook voorzichtige smaken. Dan komt er nooit eens een smaakexplosie op tafel. Wel belangrijk is dat je altijd voorproeft, want tijdens het koken kun je de smaak nog bijsturen. Spannend? Laat dat je niet tegenhouden. Koken is echt een kwestie van doen, uitproberen en ervaren.

Soms ga je misschien de mist in, maar oefening baart kunst. Steeds vaker zal je een super lekker, verrassend gerecht op tafel zetten. Van die gerechten die een glimlach op jouw gezicht (en van je tafelgenoten) toveren. Nog heel veel plezier met je nieuwe gezonde leef- en kookstijl!