Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Lekker in je vel-challenge 2019

De challenge is voorbij...
En nu volhouden!

I

In zes weken 5 kilo eraf, dát was de missie van onze Lekker in je vel-challenge. Healthy chef en ervaringsdeskundige Mathijs Vrieze was daarbij de afgelopen weken jouw coach. Deze week voor de laatste keer zijn inspirerende woorden.

Het is mijn missie om jou te inspireren om gezonder te koken en te leven. De afgelopen weken nam ik je mee op weg naar een gezonde leefstijl. De reacties die ik heb ontvangen, vond ik bijzonder. Ik weet uit ervaring (want 30 kilo afgevallen, red.) wat er met je kan gebeuren als je werkt aan je gezondheid; dan verandert je leven.

Doorzetten

En die positieve veranderingen zijn zichtbaar en merkbaar bij iedereen die de afgelopen weken aan de slag is gegaan. Iedereen heeft een doel (nb: vergelijk jouw doel nooit met het doel /resultaat van een ander, want elk lichaam functioneert anders) en elke stap in de juiste richting is er één.

Nu is het een kwestie van doorzetten. De kunst is om er een levensstijl op na te houden die gemakkelijk vol te houden is. En dat geldt net zo goed voor mij; ik kom ik snel aan, dus ben ik dagelijks bezig met het maken van bewuste keuzes. De rest van mijn leven.

Burn-out

Het is een kwestie van een balans vinden tussen gezond eten en af en toe ruimte maken voor minder gezonde pleziertjes. Maar als voeding, beweging en ontspanning in evenwicht zijn, voel je je heerlijk en zit je lekkerder in je vel.

Twee jaar geleden kreeg ik een burn-out. Ik was 'opgebrand', kon geen stap meer zetten. Mijn enthousiasme was ver te zoeken; ik kon niet eens meer lachen! Kun je je dat voorstellen? Het was het resultaat van een periode van anderhalf jaar slecht voor mezelf zorgen.

Roer om

Alle eerdere signalen van mijn lichaam had ik vrolijk genegeerd. Pas de burn-out was de trigger om het roer om te gooien: ik besloot geen dingen meer te doen die niet goed voor me zijn. En dat bleek het mooiste cadeau aan mezelf!  

Ik ging gezonder eten, meer bewegen en ruimde tijd in voor ontspanning. Dit zijn voor mij belangrijke waarden. Eigenlijk nam ik twee jaar geleden net zo’n cruciale beslissing als dertien jaar geleden, toen ik de strijd aanging met mijn 30 kilo overgewicht.

Emoties

Ik weet dus als geen ander dat je zelf verantwoordelijk bent voor wat je eet en doet. Je kunt niet de 'omstandigheden' de schuld blijven geven. Hoe kun je intens verlangen naar een fitter, slanker en gezonder lichaam en tóch steeds ongezonde dingen in je mond blijven stoppen? Hoe graag wil je dan écht gezonder leven? 

Emoties zijn valkuilen. Veel mensen eten uit verveling, pijn of verdriet. Het beste advies dat ik kan geven, is om in een notitieboekje op te schrijven wanneer je de neiging krijgt om te gaan snoepen of snacken. Hoe voelde jij je toen, wat heeft die eetbui getriggerd? Doot het op te schrijven krijg je inzicht in actie - reactie.

Probeer vervolgens patronen te doorbreken door anders met bepaalde situaties om te gaan. Vervang bijvoorbeeld die ongezonde snaaibui door iets gezonds en zelfgekookt, lekker te gaan bewegen of te ontspannen. Die verandering lukt niet in een week. Neem de tijd, heb geduld en vertrouw erop dat je het kunt. Ik gun iedereen een gezonde leefstijl. Be happy and healthy!