Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Lekker in je vel-challenge

Column Daphne:
Ik ga door op de ingeslagen weg

journaliste

Daphne van Rossum

I

In 6 weken 5 kilo eraf. Dat is de missie van onze Lekker in je vel-challenge, waarvoor duizenden vrouwen zich hebben ingeschreven. Redacteur Daphne van Rossum gaat ook de uitdaging aan en schrijft wekelijks over haar ervaringen.

10 februari

Ik val maar meteen met de deur in huis. Ik ben blijven steken op -4 kilo en daar baal ik van. Ik vrees dat ik toch niet streng genoeg ben geweest voor mezelf, maar moest ook lijnen onder ‘moeilijke’ omstandigheden. De verjaardagen en nieuwjaarsborrels vlogen me om de oren en er stond zelfs een ski-tripje gepland in mijn challenge-tijd.

Het goede nieuws is dat ik al twee weken geen druppel heb gedronken. En dat bevalt me eigenlijk prima. Al heb ik wel moeilijke momenten. Ik vind borrels, feestjes en vooral de après-ski echt veel minder gezellig zonder drank, maar de volgende dag – als ik fit opsta – ben ik blij dat ik het bij een glaasje water heb kunnen houden. En dan weer fris achter mijn bureau zit of de
piste betreed.

Het valt me nu pas op dat er echt veel gedronken wordt in mijn omgeving, dat drank er zo bij hoort. Mijn vriend drinkt helemaal niet, de held. Dat maakt het voor mij een stuk gemakkelijker. Aan hem heb ik echt steun in droge dagen. Zitten we samen aan de thee. 

Ik heb een paar keer gekookt met ‘Kratje slank’ van Mieke Kosters en moet zeggen dat het resultaat me super beviel. Ik heb gekonfijte eendenbout met gesmoorde groene kool en aardappelpuree gemaakt. Een andere keer rode bietrisotto met calasparra rijst en met geitenkaas. Je kunt dus best heel slank en tegelijkertijd heel lekker eten.

Ik ga door op de ingeslagen weg. Probeer kritisch te blijven kijken naar wat ik wel en niet in mijn mond stop en of ik wel of geen glaasje wijn neem. Niet meer dat vanzelfsprekende meedoen met iedereen, stomweg eten omdat het er is, maar alleen als ik er écht zin in heb. En dan niet én wijn én bitterballen maar of/of. Of alleen die smeuïge tompouce van mijn favoriete bakker en er dan heel erg van genieten.

Ik doe het alleen wanneer de traktatie in mijn ogen een 8, 9 of 10 krijgt. Elk cijfer daaronder leg ik weg. Excuses (borrels, feestjes, verjaardagen) zullen er altijd zijn. Maar ik ben sterker! Ik wil graag nog die ene kilo eraf, al was het alleen maar omdat ik graag dingen afmaak en mijn oude spijkerbroek dan weer past. Het liefst ruim op tijd voor de zomer!

Tips van afslankcoach Mieke Kosters

“Daphne, 4 kilo in 6 weken is een prima resultaat. Maar ik snap dat je baalt, omdat je de laatste twee weken hebt stilgestaan. Het slechte nieuws: dit gebeurt iedereen die wil afvallen. Het goede nieuws: als je dat weet, kun je je daarop voorbereiden en een plan maken. Want wat ga je precies doen om die stilstand te doorbreken?

Wat me opvalt, is dat je nog steeds praat over ‘lijnen’ en ‘streng zijn’. Dat is dieetpraat. Probeer de ingeslagen weg – alleen het lekkerste eten, niet overal automatisch aan meedoen – niet te zien als afzien, maar als kiezen voor wat je echt wilt. Dan stap je uit die ‘arme ik’-dieetgedachten.

Juist gedachten als: ‘Het is niet goed genoeg, ik moet strenger zijn’ zorgen ervoor dat je in gevecht blijft. En dat werkt niet (of alleen tijdelijk). Voor altijd slank zijn, betekent accepteren dat bewust kiezen wat je eet, erbij hoort. Dat is geen afzien, ook niet altijd makkelijk, maar wél de realiteit. Als je dat doet, geniet je zonder schuldgevoel van eten, ben je veel blijer met jezelf én bereik en behoud je dat streef-gewicht. Dus pak de regie en zorg goed voor jezelf. Dat is het allerlekkerst!”