Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Marijke heeft slaapapneu
Foto: Foto: Ton op de Weegh
Lekker slapen

Marijke had jarenlang slaapapneu
zonder dat ze het wist

journalist

Elien Andersen

V

Vrouwen en nachtrust: vaak een lastig verhaal. Onze slaapkwaliteit kan gedurende ons leven nogal wisselen. In dit slaapdossier behandelen we wekelijks een ander aspect. Marijke IJff weet sinds zes jaar dat ze lijdt aan slaapapneu en slaapt nu met een masker. Absoluut geen pretje.

Marijke IJff kwam er door een bizarre wending van het lot achter dat ze slaapapneu heeft. "Toen de arts me vertelde dat ik dit had, viel ik bijna van mijn stoel! Dit was nooit in me opgekomen."

Aangeboren hartafwijking

Sinds de zomer van 2011 weet Marijke dat ze apneu heeft. "Ik kwam er min of meer bij toeval achter. Ik had een longontsteking die maar niet overging. In het ziekenhuis kwam een ernstige longaandoening aan het licht. Na nog meer onderzoeken werd ontdekt dat ik kamp met slaapapneu.

"Dankzij een oplettende cardioloog bleek ook dat ik een aangeboren hartafwijking heb. Ik was verbijsterd. Ik dacht altijd dat mijn man degene was die snurkt. Nu - achteraf gezien - vallen een hoop dingen op z’n plek. Bijvoorbeeld waarom die ene vriendin met wie ik in Ierland was, midden in de nacht op zoek ging naar een andere kamer."

Ochtendhoofdpijn

"Al sinds 1997 heb ik klachten. Was ik moe, moe en nog eens moe. Maar ook had ik last van ochtendhoofdpijn, kon ik niet doorslapen en had ik door het slecht slapen geregeld een zeer kort lontje. Apneu was toen nog minder bekend dan nu."

"Jarenlang deed ik mijn klachten af als overgangsklachten. Gelukkig is het ontdekt en aangepakt. In het voorjaar van 2012 heb ik uitgebreid slaaponderzoek gehad en kreeg ik continue positieve luchtwegdruk (CPAP), met een maskertje. Zo wordt omgevingslucht mijn neus ingeblazen en blijven mijn luchtwegen open."

30 ademstops per uur

"Toen ze een meting deden, bleek dat ik maar liefst dertig apneu’s per uur had. Door de CPAP daalde dit aantal snel. Maar ik moest er erg aan wennen. Bij sommigen is het meteen ok, maar ik vond het niet direct prettig om zo’n ding op te hebben. Zo kreeg ik vaak een koude neus en vond ik de bandjes vervelend."

"Ik heb al heel lang dezelfde partner, dus voor ons was het masker geen probleem. Maar ik ontmoet ook vrouwen die single zijn en schroom hebben om aan een nieuwe partner te vertellen dat ze slapen met een masker. Geloof me: zonder masker slapen is voor mensen met apneu niet goed: dan heb je gelijk een nacht met veel ademstops en alle gevolgen daarvan."

Ook vrouwen

"Ik ben lid van de Nederlandse ApneuVereniging en ontmoette hier lotgenoten. Verrassend om te merken dat ook vrouwen, dunne mensen en jongeren apneu kunnen hebben. Dit wist ik niet. Inmiddels ben ik ook bestuurslid van onze belangenvereniging, die 8000 leden telt. Hiervan is zelfs bijna een derde vrouw."

"Als je je altijd moe voelt, vaak ochtendhoofdpijn hebt of sikkeneurig bent en je snurkt, zou je je eens kunnen laten testen. Ga zeker naar de dokter als iemand je vertelt dat je vaak stopt met ademen in je slaap." 

Slaaponderzoek

"Apneu is prima vast te stellen met een slaaponderzoek. Veel mensen komen er pas achter als ze er andere klachten door hebben gekregen zoals diabetes, overgewicht, hartfalen of seksuele problemen door de vermoeidheid. Zonde!"

Marijke slaapt inmiddels heerlijk: "Maar door mijn hartkwaal is mijn apneu complex. Mijn leven ziet er heel anders uit dan voor 2011: mijn longaandoening is genezen, mijn hart is 'gemaakt' en mijn apneu wordt behandeld. Al denk ik soms wél: 'Was het maar jaren eerder ontdekt - dan had ik me veel fitter gevoeld'."