Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Gezond eten: maagband in Leven van een stewardess
Foto: 123rf
Leven van een stewardess

Deel 32: De vrouw
die plots een kwetsbaar meisje werd

W

Wat kunnen avonden met je beste vriendinnen toch heerlijk zijn. Deze week had ik het geluk om weer eens in een weekend vrij te zijn. Want dat schiet er nogal eens bij in.

Mijn werkgever bepaalt toch grotendeels mijn schema en zo ook mijn sociale agenda. En daar waar vriendinnen met reguliere werktijden vaak de avonden en een zaterdag of zondag vrij zijn, moet ik heel goed plannen om ze allemaal te zien.

Ditmaal was dat dus gelukt. Afgelopen zaterdag zat ik met drie van mijn beste en oudste vriendinnen bij een Libanees restaurant in Amsterdam. Paula, Meike en Tanja ken ik inmiddels al ruim twintig jaar. Ik leerde ze kennen een paar jaar nadat Robin was opgepakt. Ik denk dat ik net was begonnen met vliegen toen ik dit groepje voor het eerst tegenkwam in café Nol in de Jordaan.

Over mannen en verlangens

Over de jaren was er niet zoveel veranderd. Meike en Paula waren inmiddels getrouwd met de mannen die ze toen al hadden en Tanja had veel vriendjes versleten maar was nu toch ook al weer een jaar of vijf serieus aan de man. Zij kreeg nooit kinderen, maar is dan weer de suikertante van al onze kids.

We spraken over de mannen, onze verlangens, onze ouders die we gelukkig alle vier nog hebben en over de wederom mislukte lijnpoging van Tanja. Ze is de mooiste dikkere vrouw die ik ken, maar nu is ze het echt meer dan zat. Ze wil weer terug naar een maat 40/42 in plaats van de maat 52 die ze nu heeft.

Kwetsbaar meisje

Nadat ze Bastiaan van Schaik en Sonja Silva slank in de bladen had zien staan (hallo, maagband!), wilde zij dat ook. Wij vonden het onzin. “Is het dan echt niet mogelijk om jezelf op een normaal eetpatroon te zetten?”, vroeg Paula, de slankste van ons allemaal. Ook Meike sprak haar twijfel uit. “Waarom kom je niet gewoon een paar weken bij mij logeren. Dan laat ik je wel afkicken van de suikers en overbodige vetten.”

Tanja speelde met de sla op haar bord en voor het eerst zag ik een kwetsbaar meisje in haar. De durfal met haar grote mond en altijd humoristische aanwezigheid had ook voor zichzelf toegegeven dat ze ontevreden was met wie ze aan het worden was. “Het is echt niet zo dat ik ’s nachts zakken mini-marsjes weg zit te vreten of na het stappen nog een flinke shoarma naar binnen werk. Vergeleken met mijn vriend lijk ik eigenlijk ook helemaal niet veel te eten.”

Maar ondanks dat ze nu dus al op dieet was, stopte ze het zoveelste komkommertje met hummus in haar mond. Ook het bakje Labney ging er helemaal in en toen de Libanese variant op crème brulee, mohalabiye, voor ons stond, kon ze het toch niet laten om nog een paar hapjes te nemen.

Maagband

“Ik ben bang dat een maagband in eerste instantie zeker zal helpen om af te vallen, maar uiteindelijk verander je niets aan je behoefte aan bepaald voedsel. Je kunt het alleen niet meer zo gemakkelijk veel van eten. Dus je valt af. Maar uiteindelijk went je maag en kun je weer meer eten. De juf van Daan op de lagere school liet ook haar maag verkleinen en ze is nu, meer dan tien jaar later, net zo dik als toen. Kortom, leer zelf om niet meer zo spastisch met eten om te gaan zodat je blijvend gewicht kunt verliezen.”

Ik hoorde het mezelf zeggen. Er biggelde een dikke traan over Tanja’s wangen. Ik zou haar zo graag helpen.