Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Leven van een stewardess

Deel 53: 'Was ik ternauwernood
ontsnapt?'

D

De arrestatie van Irma en de rol die Dirk daarin heeft gespeeld, lieten me maar niet los. Gelukkig had ik een vlucht met de altijd gezellige Annemarie. 's Avonds, toen we op een terras in Barcelona zaten, vertelde ik haar het hele verhaal. 

Annemarie keek peinzend voor zich uit. “Weet je wat het is Veer,” zei ze. “Ik weet dingen van Irma waardoor ik me totaal niet voor kan stellen dat zij ooit coke zou smokkelen.” We zaten op de Ramblas, een verse kan sangria en een flinke schaal tapas voor onze neuzen. Een beetje verbaasd was ik wel. Ik wist niet eens dat Annemarie en Irma elkaar kenden. Aan de andere kant; de wereld van stewardessen en piloten was klein. Vroeg of laat kwam iedereen elkaar wel een keer tegen.

“Hebben jullie samen gevlogen?”, vroeg ik, terwijl ik nog een plakje ibericoham in mijn mond stopte. “Jaren geleden,” zei Annemarie, “ze was nog maar net begonnen als stewardess. Het was zo’n gedenkwaardige vlucht. Je kent het wel. Richting Ibiza. We zouden diezelfde avond nog terugvliegen, maar er was een mankement aan het toestel. Zo kwamen we met de hele crew in een hotel terecht waar vlakbij die nacht een waanzinnig feest was. Afijn, een van de piloten kende iemand van de organisatie; had ie nog mee op school gezeten of zo. Die wist dus kaartjes te regelen. Irma had eerst geen zin - ze was toen nog een beetje een doosje - maar met z’n allen haalden we haar over.”

Verwarrende informatie

Een beetje verwarrend vond ik die informatie wel. De Irma die ik kende, kwam allesbehalve dozerig over. “Anyway,” vervolgde Annemarie. “We kregen dus ook pilletjes aangeboden. Van die fijne kleine. En je weet hoe ik ben; ik hou wel van een feestje. Maar mooi dat Irma niet meedeed. Ze raakte helemaal overstuur en vertrok linea recta naar het hotel. Ik erachteraan natuurlijk, want je moet niet hebben dat zo’n mutsje in opperste verontwaardiging over je gaat klagen. Zat ze daar bij het zwembad in het pikkedonker vreselijk te huilen. Het hele verhaal kwam eruit. Haar broer was een junk. En drugs maakten alles kapot. En haar enige hoop was een bepaald soort exotische kruiden die zouden helpen hem af te laten kicken. Dat had ze dan weer van een of ander kruidenvrouwtje gehoord. Hoe goedgelovig kun je zijn? En alleen daarom was ze stewardess geworden. Zodat ze hopelijk op die landen zou vliegen en daar dan die rommel zou kunnen kopen. Dus Irma die coke smokkelt… Ik vind het een raar verhaal.”

Dertig kilo rasp

We bestelden nog een kan sangria terwijl ik Annemarie’s woorden liet bezinken. Was Irma onschuldig en had Dirk haar erin geluisd? Was ik oorspronkelijk het beoogde slachtoffer en ternauwernood ontsnapt? Maar hoe kreeg je iemand zo ver dat ze dertig kilo kokosrasp meeneemt in haar handbagage, zonder te weten dat het eigenlijk coke is? Wat moet iemand met dertig kilo rasp?

Of was Irma toch gewoon zelf een ordinaire smokkelaarster? Er waren flink wat jaren verstreken sinds Annemarie met haar op Ibiza was. Het kan verkeren in het leven. Misschien was ze juist wel in de handel gegaan om haar broer te voorzien? 

Vrouw jubileumconcert

Kom je ook naar het waanzinnige VROUW Jubileumconcert op 30 oktober a.s.? Bestel snel je tickets en zing samen met vriendinnen lekker mee met Jan Smit, Ruth Jacott, Tino Martin, Mike Peterson en Edsilia Rombley.