Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Lezerscolumn

'Mijn zoon met autisme krijgt
afkeurende blikken'

D

Deze week is het de week van autisme. Mascha Vriens schreef eerder al hoe het is om een zoon met autisme te hebben: "Ruim vijf jaar geleden werd ik moeder van een hele mooie zoon: Yarno. Hij deed het super als baby en groeide als kool. Omdat het onze eerste was, viel het ons niet op, dat Yarno 'anders' was, maar rond zijn tweede stuurde de arts van het consultatiebureau ons door naar de audioloog. Yarno bleek autisme te hebben."

"Met een brok in mijn strot en tranen in mijn ogen reden wij weer huiswaarts. Wat is autisme? Word hij ooit beter? Het goede contact dat wij eerst met hem hadden, was ineens weg. Hij keek ons niet meer aan, reageerde zelfs niet meer als je zijn naam uitsprak." 

"Hij werd ter observatie op een medisch kinderdagverblijf geplaatst, waar hij therapie kreeg zodat wij langzaam aan weer wat contact kregen. We hebben als ouders drie hele zware jaren gehad. Onze zoon is inmiddels 5 jaar, maar zit verstandelijk op 16 maanden, is niet verbaal en niet communicatief." 

Kreunend geluid

"Het verdriet blijft bij elke nieuwe levensfase, maar wat mij het meest pijn doet zijn de reacties van mensen, die onze zoon als normaal zien. De opmerkingen die zij maken als hij ergens voor het eerst is en vanwege angst een kreunend geluid maakt. De afkeurende blikken wanneer hij iets doet wat niet mag. En als je dan met wat moed vertelt wat hij heeft, hoor je ze vervolgens zeggen: 'Oh, maar daar heb je toch medicijnen voor?' Of: 'Al die nieuwetijdsdingen ook!'." 

'Onwetendheid is hun beperking'

"Je blijft vol ongeloof achter. Hun onwetendheid is hun beperking, denk ik dan maar. Hoop alleen dat mensen zich realiseren dat als iemand er gewoon uitziet dat niet wil zeggen dat hij ook helemaal gezond is. Ik ben blij dat hij in mijn leven is gekomen. Ik heb veel geleerd van hem. Zijn kijk op dingen is geweldig. Het onvoorspelbare is soms heel irritant, maar hij groeit gelukkig nog steeds. Al zijn ze klein, ik ben blij met ieder stapje. Mensen, waardeer een gezond kind, wees blij met wat je hebt, maar houd je mening voor je als je de achtergrond niet kent."

Wil jij ook je verhaal delen?

Klik dan hier.

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!