Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Eigen beeld
Lezerscolumn

'Goh Breg,
wat ben je mager!'

A

Anderen zijn blijkbaar meer met haar figuur bezig dan Bregje Boer, want zelf staat ze nooit op de weegschaal. En ze is dat behoorlijk zat. Bregje: "'Goh, wat ben je mager'. Je wilt niet weten hoe vaak ik deze zin te horen krijg. Zeker één keer per week, en afhankelijk van het aantal mensen dat ik die week ontmoet zelfs vaker. Maar eh… wat doen die opmerkingen eigenlijk met mij?"

Bregje: "Variaties zijn: 'Eet je wel genoeg?', 'Je moet niet verder afvallen hoor!' en 'Gaat het wel goed met je? Je bent zo smal!' Goed, ik ben dus smal (slank, mager, dun… wat je wilt) en daar maken mensen graag opmerkingen over."

Ik heb geen eetprobleem

"Nog zo’n mooie vraag die ik vaak hoor is: 'Ben je afgevallen?' Uuuh, ik heb werkelijk waar geen idee. Ik sta namelijk nooit op de weegschaal. Pas als mijn lievelingsjeans van mijn kont zakt zal ik wel afgevallen zijn. Ik denk dat ik tijdens mijn zwangerschap voor het laatst regelmatig op de weegschaal stond. Het fascineert me enorm dat anderen, zelfs als ik ze zelden zie, blijkbaar precies zien hoe mijn figuur zich ontwikkelt en dat ze daar ook graag hun mening over willen geven."

"Oké, het is dus blijkbaar niet normaal of vanzelfsprekend dat iemand slank is, er moet altijd een verklaring voor zijn. Tot zover ik weet ben ik echter hartstikke gezond: Ik heb geen eetprobleem; ik ontbijt, lunch en dineer gewoon ruim voldoende. Ik houd van slagroom en kroketten."

Eigen beeld

Ik heb gewoon maatje 36/38

"Ik sport ongeveer 1 keer per week en heb een actieve peuter die me genoeg laat bewegen. Ik heb geen stress waardoor ik afval. Ik heb dunne benen en armen, net als mijn ouders. Ik heb gewoon maatje 36/38 en een blubberbuikje. Dat maatje en dat buikje zitten me prima, net als mijn spillepootjes en dunne polsjes."

"Maar blijkbaar is het tóch ongezond, want ik hoor dus echt heel vaak dat ik 'te mager' ben. Dat zette me aan het denken. Laten we het eens omdraaien, om aan te geven hoe gek de vragen eigenlijk zijn..."

 

Goede bedoelingen

"Spreek je een gezette vrouw ook aan met 'Nou zeg, wat ben jij dik! Eet je niet teveel?' en 'Gaat het wel goed met je? Je bent zo dik! en 'Ben je aangekomen?'. Nee, dat gebeurt niet! Toegegeven, op vollere vrouwen is genoeg commentaar, maar vaak achter haar rug of veilig vanachter een computerscherm."

"Iets dat ik overigens echt afkeur, maar dat is weer een ander verhaal. Mijn punt is: 'Waarom is het dan wel normaal om mij aan te spreken op mijn figuur?'  Alsof ik een misdaad bega door gewoon te zijn zoals ik ben: slank. Ik snap best dat deze opmerkingen voortkomen uit goede bedoelingen en misschien zelfs bezorgdheid. Maar dat is dus niet nodig. Het gaat prima met me. Echt."

Eigen beeld

Slanke bouw

"Ik voel me echt awkward als ik mij na zo’n vraag weer verontschuldig voor mijn slanke bouw. I know, waarom zou ik dat doen? Nou, omdat het op dat moment zo voelt, dat ik mij 'moet' verantwoorden voor hoe ik eruit zie."

"Gaan we dus niet meer doen hè mensen! Zowel het stellen van de vragen, als het 'sorry' zeggen voor hoe ik eruit zie. This is me, meer kan ik er -letterlijk en figuurlijk - niet van maken. Nee, zelfs niet door een paar extra koekjes en wat cake met slagroom. Geloof me, ik probeer het elke avond opnieuw!"

JIJ OP VROUW.NL

Ben jij ook, net als Bregje, ergens he-le-maal klaar mee? En wil je dat kwijt op VROUW.nl?

Laat dan hier jouw verhaal achter!

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!