Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Charlotte Habraken
Lezerscolumn

'Als ouder hoor je
op school te helpen!'

A

Als Charlotte Habraken (31), lerares, op het interview stuit met Esther, die weigert te helpen op de school van haar zoon, kan ze niet anders dan in de pen klimmen. Want 'dat je een heel schooljaar lang, geen één keer kan komen helpen omdat je er gewoon geen zin in hebt? Daar heb ik wel wat moeite mee…'

Van de week kwam ik een artikel tegen op VROUW.nl, waarin een moeder vertelt dat ze weigert om mee te helpen op de school van haar zoon. Ik, als leerkracht, werd nieuwsgierig en begon te lezen. Deze moeder zegt dat ze het gewoon echt niet leuk vindt om met een stel hysterische kinderen te knutselen of op schoolreisje te gaan.

Ze weigert daarom te helpen op school en vindt dat ze daarom niet veroordeeld mag worden. Ook zegt ze dat het voor de kinderen toch veel leuker is als er een enthousiaste moeder voor de klas staat dan wanneer er een chagrijnige moeder tegen haar wil staat te helpen, en daar heeft ze natuurlijk wel een punt.

Knutselen met twee linkerhanden

Ik ben het helemaal met deze moeder eens als het gaat om het knutselenthousiasme. Heb je twee linkerhanden en lijkt het je vreselijk om te komen helpen bij een knutselactiviteit? Doe dat dan inderdaad niet. Heb je smetvrees en wil je daarom liever niet helpen met luizenpluizen? Begrijpelijk. Heb je geen auto of rijbewijs? Uiteraard snappen we het dat je dan niet kan rijden als we om vervoer vragen voor een leuke excursie.

Werk je zes dagen in de week? Natuurlijk heb je dan geen tijd om te komen helpen op school. Snappen we allemaal. Maar dat je een heel schooljaar lang, geen één keer kan komen helpen, omdat je er gewoon geen zin in hebt? Daar heb ik dan wel wat moeite mee…

Ouderhulp gevraagd

Er zijn namelijk zoveel verschillende momenten dat er om ouderhulp wordt gevraagd en ook nog eens bij zoveel verschillende soorten activiteiten. Elke week komen helpen met (voor)lezen vraagt erg veel van je. Begrijpelijk dat je daar als ouder niet altijd op zit te wachten en des te meer lof voor de ouders die wel elke week komen helpen. Daar zijn wij als leerkracht echt enorm blij mee!

Maar er wordt incidenteel ook gevraagd om knutselhulp, hulp bij het rijden naar een museum of excursie, hulp bij een sportdag of welke andere hulp dan ook. En nogmaals, als je niet kan, dan kan je niet. Maar besef dan ook dat de kans bestaat dat de hele excursie voor de kinderen dan wel eens niet door kan gaan.

Helpen op school

Hebben er vier klassen voldoende vervoer voor een leuk uitje en komt de vijfde klas net twee auto’s tekort, tja, dan kan deze klas niet gaan. Heeft niks te maken met onwil van de leerkracht, maar de kinderen moeten toch vervoerd worden. En ze kunnen moeilijk op te trekhaak zitten... 

Hetzelfde geldt voor de sportdag. Bij elk spel zal toch een begeleider moeten staan. En dan zeggen dat het de verantwoordelijkheid van school is om ervoor te zorgen dat die activiteiten door kunnen gaan, vind ik wel erg kort door de bocht. Want hoewel we vaak wel driehonderd dingen tegelijk kunnen, we kunnen toch echt niet op twee plaatsen tegelijk zijn. Hoe graag we dat soms ook zouden willen. 

En zeg nou eerlijk: voor je kind is het toch ook gewoon erg leuk als papa of mama (of opa of oma) eens een keer komt helpen op school?

Wat vind jij? Hoor je als ouder te helpen op school (indien mogelijk) of is het de verantwoordelijkheid van de school om aan voldoende hulp te komen?

Meer weten over Charlotte? Kijk op haar blog Aukjeswereld.nl.

Jij op VROUW.nl

Wil jij, net als Charlotte, je mening verkondigen op VROUW.nl?

Upload dan hier je verhaal