Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Hollandse Hoogte
Foto: Hollandse Hoogte
Lezerscolumn

Wat nou als mijn oma (90)
een familiedrama veroorzaakt?

E

Een bejaarde spookrijder veroorzaakte onlangs een ongeluk waarbij de toekomst van een jong gezin werd verwoest. Marjolein Goedhardt-Westerbaan denkt na het lezen aan haar eigen oma (90), die ook nog steeds autorijdt, en schreef deze rake blog.

"Gisteren las ik het hartverscheurende artikel in het AD over het familiedrama in Limburg. Mijn hart brak: dit leed had nooit mogen gebeuren. Een 87-jarige spookrijder veroorzaakte in Limburg een ongeluk waarbij het leven van een jong gezin in één klap werd verwoest. Mama Desirée (39) en het 3-jarige zoontje Thijmen overleven het ongeval niet. De 9-jarige dochter heeft lichte verwondingen, maar het zoontje (7) heeft blijvende hersenschade. Een liefdevol gezin van vijf is wreed uit elkaar gerukt en de kinderen van de 87-jarige spookrijder zijn hun vader kwijt.

Vader Bas uit Maastricht hoopt mensen wakker te schudden: “Als je ziet dat je ouders niet meer goed rijden, grijp dan in!". En: “Een auto is een moordwapen”. Dat is hier op een zeer verdrietige manier gebleken. Ik voel me aangesproken door zijn noodkreet, want ook mijn oma van 90 rijdt nog steeds als een coureur rond. Wat nou als zij een familiedrama veroorzaakt?

Rally rijden

Nederland vergrijst en de oudere weggebruikers rijden steeds langer door. Mijn oma heeft recent haar rijbewijs verlengd gekregen, inclusief haar aanhanger- en motorrijbewijs. En trots dat ze is! Ze trekt op alsof ze de rally gaat rijden, maar op de snelweg rijdt ze standaard 10 kilometer langzamer dan toegestaan en parkeren gaat goed als het een extra brede oprit is... Haar rijvaardigheden zijn redelijk, maar ze wordt zichtbaar ouder, is minder scherp en het reactievermogen gaat achteruit. De kans op een black-out of op (te) langzaam reageren wordt steeds groter.

Ze vindt zichzelf de beste autorijder van het land. Als ik er iets over probeer te zeggen, wordt ze echt boos. Uiteindelijk is ze zelf verantwoordelijk en “oud en wijs genoeg”, zoals ze zelf zegt. Wie roept haar een halt toe? In haar jonge jaren waren de wegen minder druk en waren er minder regels. Kinderen werden gerust zonder gordel op de achterbank gezet en een BOB was er in die tijd niet. Maar de tijden zijn veranderd…

Vrijheid

Oma slikt geen medicijnen en is goed bij geest, maar na het lezen van dit artikel weet ik dat vader Bas gelijk heeft. We moeten met haar gaan praten. Mijn oma zou een ongeluk als dit kunnen veroorzaken. Ik heb haar nog nooit zien spookrijden of rare capriolen zien uithalen, maar ze is al wel 90. Bij het verlengen van een rijbewijs is een rij-test in plaats van een snelle keuring zeker op zijn plaats.

Maar ja, je wilt als familie haar leven niet inperken, want de auto geeft vrijheid... Zonder auto zal ze nergens meer kunnen komen. Het OV is prijzig, ingewikkeld, soms onveilig of zelfs niet aanwezig in een dorp als dat van mijn oma. Fietsen of brommer rijden is ook uitgesloten. Aan de andere kant wil je je oma ook niet kwijt. Laat staan dat je het op je geweten hebt dat je oma een familie bruut vermorzelt...

Eerste schoolweek

Lees maar de laatste alinea van vader Bas in zijn brief aan de media, dan weet je dat het onze taak is om een familiedrama als in Limburg te voorkomen. “Deze week zou Thijmen zijn eerste schoolweek beleven. Ik denk dat ik in gedachten een broodtrommeltje voor hem klaarmaak, met allemaal leuke verrassingen erin. Daarna alles in zijn rugzakje, dat wij daarvoor in gedachten, samen uitgezocht hadden voor deze grote dag. We vertrekken, alle vijf. Het gezin is groot geworden: iedereen gaat naar school. Ik en mijn vrouw zijn trots! Stop. Ze zijn dood. Jullie hebben levenslang.” 

Rijbewijs afpakken

Over twee weken gaat mijn zoon Olivier voor het eerst naar school. Daardoor doet dit verhaal mij heel veel pijn. Mijn gezin van vijf is compleet. De familie van Bas had ook compleet moeten zijn. Dit familiedrama had voorkomen moeten worden, maar hoe? Als ik mijn oma op haar rijstijl aanspreek, word ik met de tapijtklopper de keuken uitgebonjourd. Mensen zijn zelf verantwoordelijk, maar als ze die verantwoording niet meer aankunnen, of gewoonweg eigenwijs zijn? Dan moet je als medeburger toch moeten kunnen ingrijpen, al dan niet met hulp van buitenaf?

Ik denk dat die controle-rol bij de overheid moet liggen. Veilig verkeer is een algemeen belang. Leeftijd zegt niets over je rij-kundigheid, maar laten we eerlijk zijn, het wordt slechter met de jaren. De controle mag uitgebreider zijn na de 70. Het is nu enkel een medische keuring en praatje van vijf minuten. Kijk ook naar medicijnengebruik, zicht, reactievermogen, of doe een schriftelijk kennis-examen en een rijtest. En luister naar de kinderen als die zich melden dat hun ouders niet meer kunnen rijden. Bij aangifte of een noodroep worden ze nu gewoon weggestuurd, omdat de politie wettelijk niets kan.

Meer controles

En eens in de vijf jaar testen? Mijn oma moet zich weer melden als ze 95 is… 95!!! Na je 70e gewoon om de vijf jaar testen en na je 80e eens in het jaar. Bureaucratie ten top, maar een ongeluk als dit mag gewoonweg niet meer gebeuren. Wat vind jij? Ik weet niet hoe ik het ten sprake ga brengen, dat is een heel lastig gesprek. Maar niet zo lastig als het gesprek dat de vader van Thijmen met de neuroloog had toen hij hem vertelde dat zijn zoontje van drie dood zou gaan. Zijn woorden zijn niet tegen dovemansoren gezegd, want ik moet er echt iets mee. Ik laat in ieder geval mijn blog aan haar lezen."

NB: En natuurlijk zijn er ook weggebruikers die de grootste ongelukken en familiedrama’s veroorzaken die niet onder deze groep vallen. Denk hierbij aan drank- en drugsgebruik, of jongeren die net hun rijbewijs hebben, etc. Dit heb ik in deze blog buiten beschouwing gelaten.

Meer weten over Marjolein? Kijk op haar blog Olivette.nl

JIJ OP VROUW.NL

Wil jij, net als Marjolein, je mening verkondigen op VROUW.nl?

Upload dan hier je verhaal