Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Roddelen
Foto: Hollandse Hoogte
Lezerscolumn

'Wanneer stoppen we
een keer met elkaar bekritiseren?'

V

VROUW-lezeres Tamara Verweij is helemaal klaar met moeders die elkaar bekritiseren. "Het maakt niet uit of iemand veel werkt, weinig werkt of huismoeder is, op iedereen is kritiek." 

Soms overvalt de jaloezie naar mannen me. Los van het gemak van het staand plassen, ben ik vooral jaloers op de ontspannen omgang met de eigen sekse. Zet een stel mannen, vrienden of onbekenden, bij elkaar en de sfeer zit er zó in. Terwijl vrouwen onderling zo vaak de neiging lijken te hebben de ander eens even goed te taxeren of zelfs meteen te bekritiseren.

Kliekjes

Een plek waar dat heel voelbaar kan zijn, is het schoolplein. Niet alleen je kind moet zijn of haar plekje vinden: jij ook. De schoolpleinmaffia, de eenling of het hippe kliekje: er zijn groepjes én trends.

Het valt mij op dat je in tijdschriften en online vooral leest dat je niet te veel moet doen voor school. Hoezo schrobavond, luizenpluizen of rijden naar een suf museum? En helemáál erg: de verantwoorde,  zelfgeknutselde traktatie. De fanatieke moeders, die schijnen het helemaal fout te doen.

Tussen de 'loedermoeder' en de 'tijgermoeder' zitten ook nog hele andere types. Die sommige dingen best leuk vinden om te doen en andere keren denken 'het moet maar even' omdat het intekenlijstje bij de juf bijvoorbeeld angstvallig leeg blijft.

Te veel of te weinig

Nog zo’n mooie voor de onderlinge kift: werk. Je werkt te veel (‘Kies dan niet voor kinderen als je ze vervolgens de hele week op de BSO dumpt’), of te weinig (‘Die staat om 15 uur alweer op het schoolplein, dat is toch geen rolmodel voor haar kinderen?’). Om maar niet te spreken over de thuisblijfmoeder (‘Logisch dat die vent van haar vreemdgaat, wat heeft zij hem nou nog voor interessants te vertellen?’). Ik word er moe van. Heel. Erg. Moe.

Past het nog?

Kunnen we bij deze afspreken dat iedereen zelf mag beslissen wat bij je past, zonder daar iets negatiefs van te vinden? Wees een tijgermoeder, een carrièrebitch, iemand die alles half doet of de thuismanager van je gezin. Doe wat bij je past en wees niet bang om ergens op terug te komen wanneer blijkt dat het niet meer past.

 Dus sta de volgende schrobavond paraat en zoek juist die moeder op die álles anders doet dan jij. Drink na afloop samen een vies wijntje met haar in de schoolhal en luister eens naar wat haar beweegt, zónder oordeel. Wie weet wordt het nog gezellig!

Tamara Verweij

Jij op vrouw.nl

Wil jij, net als Tamara, je mening verkondigen op VROUW.nl?

Dat kan hier!


Gerelateerde onderwerpen