Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Pillen in strip
Foto: Hollandse Hoogte
Lezerscolumn

'Sinds ik met die medicatie ben gestopt
leef ik eindelijk weer!'

D

Dat medicijnen niet altijd even goed voor je zijn, weet lezeres Annemarie (62)* als geen ander. Toen zij na jaren noodgedwongen stopte met de door haar psychiater voorgeschreven medicatie ging er voor haar twee kinderen en huidige man een wereld open. Zowel letterlijk als figuurlijk. "Eindelijk was ik geen zombie meer."

Ik ben vanaf mijn 2e misbruikt door mijn vader, door mijn moeder was ik ongewenst. Ik heb ook borderline met angststoornissen. Daarom volgde ik heel erg lang allerlei therapieën, en bezocht ik de laatste vijftien jaar een psychiater die mij twee soorten tabletten gaf: seroxat en perfenazine.

Pillen die alles afvlakten

Daarmee wilde mijn psychiater alles toedekken, mijn verleden niet overhoop halen. Toegegeven, zelf vond ik het ook te zwaar. Maar doordat die pillen alles afvlakten leefde ik het leven van een zombie. Daar kwam onverwacht een einde aan toen ik januari 2016 op de intensive care aan de beademing kwam te liggen.

Onbewust was ik te lang doorgelopen met een longontsteking. Mijn opname had een voordeel: mijn medicatie werd gestopt omdat de artsen vonden dat die middelen niet gunstig waren voor mijn longen. In plaats daarvan kreeg ik van de psychiater in het ziekenhuis een soort peppilletjes: wellbutrin. En die onderdrukten mijn emoties niet meer!

Vijftien jaar geen emoties gehad

Natuurlijk zijn mijn klachten niet verdwenen. Zo ben ik nog regelmatig stikverdrietig, maar daar leer ik samen met mijn huidige man mee omgaan. Maar het belangrijkste van het stoppen van al die pillen is dat ik eindelijk weer leef! 

Maandenlang heb ik moeten wennen aan het voelen van emoties, want die had ik vijftien jaar niet gehad! Als ik naar een voetbalwedstrijd keek en er werd een doelpunt gemaakt dan moest ik vreselijk huilen zo blij was ik dan voor die ploeg. En dat is maar een voorbeeld. Ik functioneer de laatste maanden weer heel erg goed.

Minder angstig

Ik ben weer in staat om het huishouden te doen. Ik ben nu veel minder angstig zonder die pillen. Als ik voorheen bijvoorbeeld met mijn man met de auto weg moest zat ik in de kamer al te hyperventileren van angst.

Nu stap ik heel vrolijk in. Ook zie ik in alles een uitdaging. Zo fijn! Ik heb heel vaak aan de psychiater gevraagd of de hoeveelheid pillen niet kon worden verlaagd maar dat vond hij nooit verstandig.

EMDR

Ook heb ik - in verband met het seksueel misbruik door mijn vader- EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing, red.) gedaan. En dat blijkt ontzettend goed te hebben gewerkt. Veel beter dan alle pillen bij elkaar! Ik herinner mij nog wel alles, maar ik kan er nu goed mee leven.

Wat ik met deze lezerscolumn wil zeggen is dat artsen ook wel eens mogen proberen om de medicatie naar beneden aan te passen, te minderen. Want nogmaals.. ik leef nu weer! Uiteraard ook tot groot plezier van mijn twee kinderen en huidige man. Er moest bij mij dus eerst iets ernstigs voorvallen om te bereiken wat ik nu heb. Een groot geluk bij een ongeluk dus!

*Annemarie is niet haar echte naam.

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook, net als Annemarie*, jouw verhaal kwijt?

Dan kan dat hier!


En, wat vind jij? Laat je horen!