Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Helikopter in Zermatt
Foto: Hollandse Hoogte
Lezerscolumn

Ooggetuige Caroline: En daarom
moet je nooit off-piste gaan

D

De Nederlandse Caroline woont in Zwitserland, waar ze geregeld ambulances ziet rijden en helikopters ziet vliegen om toeristen die off-piste zijn gegaan te redden. "Ondanks de waarschuwingen, denken mensen 'Dat gebeurt alleen bij anderen'. Ongetwijfeld dachten prins Friso en Michael Schumacher dat ook." Caroline schreef een open brief: "Iedereen hier in Zermatt doet wat ie kan opdat we ooit een jaar hebben zonder dodelijke ongevallen op de bergen."

Ik woon in Zwitserland met mijn zoontje van 7, nog net iets boven het dorp. Hij gaat elke dag naar school met de gondel. In het hoogseizoen haal ik hem na school bij het dalstation weer op. Elke week, soms vaker, zien we de ambulance wachten.

Een hartaanval

'Dan heeft er iemand geluk', zeggen we. Als je nog met de gondel naar de ambulance kan, dan komt het wel goed. Minder geluk hebben de mensen die we - ook enkele keren per week - langs zien vliegen onder een helikopter in een rode matras met een hulpverlener aan de kabel erbij. Die landen vlak bij ons huis om ze in de heli te schuiven. 'Mama, gaat hij dood?', vraagt mijn zoontje. Hopelijk niet. Maar van de 1.600 (!) reddingsvluchten die hier jaarlijks uitgevoerd worden, leeft niet iedereen meer. 

Ik kom oorspronkelijk van de Zeeuwse kust, waar vrolijke vakantiegangers denken dat de zee een soort zwembad is, en waar elk jaar toeristen verdrinken door de stroming. Vooral Duitsers die de waarschuwingsborden en vlaggen niet serieus nemen. Nu woon ik in Zermatt, waar vrolijke vakantiegangers denken dat de berg een soort skihal is, en waar elk jaar toeristen om het leven komen. Meestal buitenlanders die drinken, de waarschuwingsborden niet serieus nemen en een hartaanval krijgen vanwege het hoogteverschil.

Reddingsstation

Onze helikopterredding Air Zermatt is de beste ter wereld. Elk jaar opnieuw wereldwijde prijzen, en ze bemannen ook het Mount Everest reddingsstation. Anders zouden hier nog veel meer mensen om het leven komen omdat ze niet begrijpen dat het gevaar echt is. Gletsjerspleten en kliffen zijn niet altijd zichtbaar als je aan het skiën of snowboarden bent. Er wordt voor gewaarschuwd met borden, netten, sneeuwwallen... Maar toch zijn er altijd mensen die denken 'Oh, dat gebeurt alleen anderen, de zon schijnt vandaag, let's go'. Ongetwijfeld dachten prins Friso en Schumacher dat ook.

Mijn raad: stuur je kind een link naar YouTube-filmpjes van bergreddingen. Vraag of het nog een leuke vakantie zou zijn als zijn/haar maatje daar in de heli (of met mazzel in de gondel) ligt. Zorg dat hij/zij het met alle reisgenoten deelt. En, als ze dan echt zo graag cool willen doen, geef dan een lawine reddingscursus cadeau. Want ik zou het vreselijk vinden om jouw kind hier in het beruchte rode matras te zien liggen.

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook, net als Caroline, jouw verhaal kwijt?

Dan kan dat hier!