Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Hollandse Hoogte
Foto: Hollandse Hoogte
Lezerscolumn

Zij werd verkracht
zonder dat ze het wist

M

Marissa* (26) had vier maanden lang wekelijks seks met haar ex, maar dat het in feite verkrachting was, realiseerde zij zich destijds niet. 'Verkracht word je toch niet door iemand met wie je een relatie hebt?'

Daar zit je dan, even helemaal alleen op de wc. Zachtjes rollen de eerste tranen over je wangen en je vraagt je af wat je nu gaat doen. Je lichaam is verstijfd van angst, wetende wat je nog allemaal onder ogen moet komen. Het liefst zou je jezelf willen afsluiten van de hele wereld, maar dat gaat helaas niet.

Drama

"Het is inmiddels ruim vier jaar geleden, maar de angst is alleen maar sterker geworden. Veel is er veranderd en ik ben zeker niet meer dezelfde persoon als ik was. Soms voelt mijn leven net als een film, vol problemen en drama. Het enige wat ik wil, is een dag rust. Rust die ik niet snel zal krijgen.

Mijn moeder heeft borderline, mijn vader is autistisch en ik heb vijf oudere broers en zussen. Een goede basis voor alle drama. Iets minder dan vijf jaar geleden leerde ik mijn ex kennen via Skype. Het was een escape voor mij, omdat mijn ouders eindelijk gingen scheiden. Het klikte goed tussen mijn ex en mij, maar het grootste pluspunt was toch echt dat hij ruim twee en een half uur van mijn ouderlijk huis vandaan woonde. Ik kon er heerlijk naartoe vluchten, alles even achter me laten.

Intense pijn

Na een tijdje daten, kregen we een relatie en bleef ik ook bij hem slapen. Ik was 18, nog maagd en had totaal geen idee hoe alles in elkaar zat. Er was nooit iemand in mijn leven geweest die mij had uitgelegd wat seks was en hoe het werkte. Ik krijg vandaag nog steeds nachtmerries als ik denk aan die eerste keer. Hij trok mijn kleren uit en duwde zichzelf direct naar binnen. Er werd niet geknuffeld, niet gepraat.

Ik voel soms nog steeds de intense pijn, het brandende gevoel en mijn maag die zich volledig omdraaide. De pijn was niet te verdragen en ik werd er dan ook misselijk van. Toen hij klaar was, trok hij de condoom af en ging direct slapen. Ik voelde iets stromen en rende naar de wc. Daar kwam ik erachter dat ik hevig bloedde, maar ik begreep het niet. Mensen - vrouwen notabene - praten altijd zo gelukzalig over seks. Het moet je een euforisch gevoel geven en je moet er helemaal gelukkig van worden. Maar bij mij bleef het bloed stromen en de pijn werd ook niet minder.

Waarom?

Waarom zou je dit jezelf aandoen? Waarom zou je dit willen voelen? Waarom? Ik probeerde me groot te houden en dacht dat als iedereen dit doet, ik me niet moest aanstellen. Ik hoorde mijn moeders stem in mijn hoofd: ‘Je bent zielig, zwak en een teleurstelling.’

Ik raapte mezelf bijeen en deed maandverband in mijn slipje. Niet wetend wat er gebeurd was, liep ik terug naar zijn bed. Die nacht ben ik nog vaak naar de wc geweest om het maandverband te wisselen. Het bloeden leek eindeloos te duren en ook de pijn bleef. Ik kon alleen maar denken dat ik niet zwak mocht zijn. Vier maanden lang liet ik dit elk weekend opnieuw toe. Ik mocht niet anders zijn dan andere vrouwen en ik mocht al helemaal niet zwak zijn. De rest van de week moest ik bijkomen van de pijn, maar mezelf goed en gelukkig voelen deed ik nooit. Ik kon het echt niet begrijpen.

Uiteindelijk kon mijn lichaam de pijn niet meer aan en werd ik ziek. Mijn ex dumpte me, omdat ik niet meer naar hem toe kon komen door mijn ziekte. Ik was verscheurd; ik was al ziek en kon nu ook niet meer vluchten van mijn thuissituatie. Hoe moest ik nu verder? Ik was pas 18 en zag het helemaal niet meer zitten.

Nieuwe relatie

Ongeveer twee maanden later leerde ik een nieuwe jongen kennen. Hij was lief en respectvol en woonde maar één dorp verderop. We kregen al snel een relatie en ik was mezelf al mentaal aan het voorbereiden op die vreselijke nachten die ongetwijfeld zouden komen. Ik kan me nog de eerste keer herinneren dat we naakt waren. Hij las aan mijn gezicht af dat ik totaal geen zin had in seks en trok me knuffelend in zijn armen. De rest van de nacht heb ik in zijn armen gelegen. We hadden geen seks, niet eens iets wat er op leek.

Later gebeurde het uiteindelijk wel, maar het deed geen pijn. Hij kuste me, warmde me op. Er was geen pijn, geen zwaar gevoel van binnen. Het voelde alleen maar goed.

Verkracht

Een half jaar later vertelde ik hem over mijn ex. Het kwam ter sprake toen ik ineens instortte. Ik vertelde dat mijn ex mij niet kuste en liefkoosde, ik vertelde alles wat er was gebeurd, met tranen in mijn ogen. Mijn vriend vroeg of ik de seks met mijn ex destijds zelf had gewild. Ik antwoordde: ‘Nee, maar dat hoort toch?’ Zachtjes werd ik in zijn armen getrokken terwijl mijn vriend zei: ‘Lieve schat, hij heeft je gewoon keihard verkracht.’ Ik begreep er niets van. Verkracht worden, kan toch alleen als je geen relatie met iemand hebt? Als je vrijwillig naast iemand in bed gaat liggen, is het toch geen verkrachting?

Nu ben ik alweer ruim vier jaar gelukkig met mijn vriend. Maar elke dag spookt het door mijn hoofd dat ik die afschuwelijke nachten had kunnen voorkomen, als ik van mijn ouders seksuele voorlichting had gekregen en als mijn moeder mij niet had ingeprent dat ik zwak was. Inmiddels weten een handjevol mensen om me heen het. Mijn familie is hier geen steun in geweest, maar enkele vrienden zijn geweldig.

Ergste vijand

Nu zit ik in een zwaar PTSS-traject en ben ik er elke dag mee bezig. Alles wat ik voor mijn ex heb geprobeerd goed te praten, is veranderd in woede en ik besef nu dat mij een groot onrecht is aangedaan.Ik blijf voor altijd beschadigd door die ene man.

Het is zo belangrijk dat we onze kinderen uitleggen hoe alles werkt. Dat ouders een veilige haven zijn waar kinderen voor raad en troost terecht kunnen. Als ik later moeder word, hoop ik mijn kinderen hiertegen te kunnen beschermen, want waar ik nu doorheen ga, wens ik mijn ergste vijand nog niet toe.

Ik wil tegen alle slachtoffers van misbruik zeggen: 'Weet dat je niet zwak bent, maar juist heel sterk. Je bent niet alleen, al voelt het wel zo. Ik ben hier net als jij!"

Marissa's echte naam is vanwege privacy-redenen gefingeerd; haar echte naam is bij de redactie bekend.

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook je verhaal met VROUW delen?

Dan kan dat hier!