Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Lezerscolumn

Janine heeft het Restless Legs Syndroom:
'Het ergste is dat niemand het snapt'

journalist

Maaike Schaap

A

Al 8,5 jaar heeft Janine (36) last van het Restless Legs Syndroom (RLS): onrustige benen met een prikkelend gevoel en een onweerstaanbare drang om ze te bewegen. "Ik kan er ’s nachts vaak niet van slapen." Hoe ingrijpend dat is, beschreef zij in een blog.

Een leger beestjes dat door mijn benen loopt. Het lijkt wel een mierenhoop. Zo omschrijf ik het gevoel. Achteraf gezien had ik er als kind al last van, maar na mijn zwangerschap 8,5 jaar geleden is het verergerd. 

Het Restless Legs Syndrome (RLS): onrustige benen met een prikkelend gevoel en een onweerstaanbare drang om ze te bewegen. Ik heb moeite met stilzitten. ’s Nachts schop ik de dekens los en ik sta vaak naast mijn bed. Ik kan er niet door slapen en mijn man dus vaak ook niet.

Die mieren beginnen in mijn enkels en lopen zo door naar mijn knieën. Soms zijn ze verdwaald en lopen ze van mijn polsen naar mijn ellenbogen. Gek word ik er soms van.

Koud afspoelen

Alcohol en intensieve lichaamsbeweging vóór het slapengaan verergeren de klachten. Soms wil ik mijn benen bont en blauw knijpen om het zeurende, prikkelende, verhitte gevoel te stoppen.

Ik heb alles al geprobeerd: koud afspoelen, besproeien met een plantenspuit, natte handdoek eromheen wikkelen, menthol houdende beencrème... Alles gaf even verlichting, maar na een paar tellen was het irritante gekriebel weer terug. Vooral nu de nachten weer warmer worden.

Slapeloze nachten

De klachten zijn verschillend en de ene keer heftiger en frequenter dan de andere keer. Vaak begint de onrust in mijn benen ’s avonds al op de bank. Ik kan niet meer stilzitten en moet mijn enkels draaien. In bed maak ik onwillekeurige schopbewegingen.

Ook overdag steekt het de kop op. Op mijn werk loop ik dan zo vaak mogelijk naar de wc of wandel ik naar de koffieautomaat. Het maakt me vaak boos en ik voel mij machteloos. Het ergste: niemand snapt het echt. Niemand kan het zich voorstellen. De mensen om mij heen reageren soms lacherig. “Hoezo mieren in je benen?”

Geen aanstellerij

Twee jaar geleden stapte ik ten einde raad naar de huisarts. De dokter noemde het RLS. Ik zocht de symptomen op op het internet en wist het meteen: dit heb ik. Wat een opluchting, ik had het mij niet ingebeeld.

Het is een neurologische aandoening, veroorzaakt door een ontbrekend stofje in de hersenen. Er bestaan medicijnen die de klachten verlichten, maar je moet zelf uitzoeken wat voor jou werkt.

Bijwerkingen

Ik kreeg medicatie voor de ziekte van Parkinson, een heel heftig middel waar de huisarts zelf ook niet van gecharmeerd was, maar we moesten toch iets proberen. Het middel hielp tegen het gekriebel, maar de bijwerkingen waren heftig. Overdag was ik niet vooruit te branden en ik sliep ‘s nachts soms helemaal niet meer. Dit hield ik een maand vol, voordat ik weer naar de huisarts ging.

Ik moest er onmiddellijk mee stoppen en ging magnesium slikken. Dit hielp ook niet. Nu heb ik een stuk zeep aan het voeteneinde van het bed liggen, onder de onderlakens. Hoe raar het ook is, dat geeft soms verlichting. De mieren trappen er niet helemaal in, maar de klachten worden wel minder.

Ik moet er dus mee leren leven. Ik moet leven met moe zijn na zo’n nacht en blijf hopen dat het de volgende nacht beter gaat. 

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook je verhaal doen? 

Stuur hier jouw verhaal in