Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Roel Burgler / Hollandse Hoogte
Lezerscolumn

Seksuele voorlichting in de supermarkt:
Mam, zullen we een baby kopen?

K

Kinderen hebben de neiging om op de meest ongemakkelijke momenten te vragen naar de bloemetjes en de bijtjes. Zo ook het zoontje (3) van Melany (45)… Ze schreef er een lezerscolumn over. 

We staan in de supermarkt, bij de kassa, de boodschappen net op de band gelegd. Heel pedagogisch en met veel geduld geef ik mijn zoon aanwijzingen. Hij wil graag helpen en ik beloon hem voor zijn hulp. Dit zijn leuke momenten waar ik van geniet. Deze momenten zijn de momenten waarvan we dromen en soms komen dromen uit.

En dan zegt hij out of nowhere: "Zullen we een baby kopen?"

Weerzin baby's

Ik ben helemaal perplex. Tot dan toe had hij nooit interesse voor baby’s gehad. Sterker nog, hij vindt ze helemaal niet leuk! Tijdens de zwemles bekeek hij ze vol walging wanneer ze gingen huilen. We schaamden ons kapot. Daarbij raakte ik er ook van in paniek; wat als er bij ons een tweede kindje gaat komen en hij haat het eigenlijk?  

Toen het niet lukte om een tweede kindje te krijgen, hielp zijn weerzin tegen baby's enorm om dat te verwerken. Misschien was het inderdaad zo dat sommige kinderen het prima vinden om enig kind te zijn. Pfjieuw.

Waarom-fase

Ik leg aan mijn zoontje uit dat je een baby niet kunt kopen. "Waarom niet?" vraagt hij. Hij is in de waarom-fase.
"Je kunt mensen niet kopen," antwoord ik.
"Waar komen ze dan vandaan?" vraagt hij ietwat geïrriteerd.

Seksuele voorlichting

Ook dat nog! Ga ik nu midden in de supermarkt seksuele voorlichting geven? Dat kan ik helemaal niet. Tjonge, deze zag ik écht niet aankomen. Er is niet eens ruimte om de shock te verwerken die de eerste vraag teweeg bracht. Als een kanon vuurt hij de vragen op me af en er is geen ontwijken aan.

Intussen lopen we naar buiten en zeg ik: "Papa’s en mama’s geven elkaar kusjes en dan groeit er een baby in de buik en die poept mama dan uit." Ik heb hier absoluut nog niet over nagedacht. Baby’s worden niet alleen op die manier verwekt, dat weet ik als geen ander… De gedachten razen voorbij in mijn hoofd. O ja, hij is drie, dat is te ingewikkeld, deze materie is nog te heftig en nu nog niet van belang.

Ongeloofwaardig verhaal

Ik heb me hier niet op voorbereid aangezien ik dit gesprek op een ander moment in de toekomst heb gepland. Gelukkig kijkt hij mij nadenkend aan, niet in shock, hij lijkt het eerder een ongeloofwaardig verhaal te vinden. Ik baal als een stekker, want hij heeft ook moeite met toiletteren. Misschien durft hij dat nu helemaal niet meer. Shit, shit, shit. Ik ga hier nu even helemaal niets mee doen. Ik moet echt even bijkomen en bedenken of ik hier nog iets mee moet….

Melany is oprichtster van de website Kinderwensblogger.com; een verzamelplek voor mensen die blogs schrijven over het vervullen van hun kinderwens. 

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook een lezerscolumn schrijven? 

Stuur hier jouw verhaal in