Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte
Lezerscolumn

'Oh moppie, je hebt echt geen idee
hoeveel ik van je houd!'

I

In deze lezerscolumn uit Floris Tenholter de liefde voor zijn vrouw: "Lieve lieverd, Deze brief schrijf ik aan jou. Sinds juni 2012 zijn wij samen en sinds maart 2013 weten we dat jij MS hebt."

"Die beginperiode was zwaar. Een tijd van besef, praten en accepteren. Praten deden we altijd al. Soms uren lang tot in de bijna vroege ochtenden. Besef was er ook al snel. En de acceptatie? Die kwam pas later. Tenminste, als ik spreek voor mijzelf."

Expres geen kaartje

"Vroeger stuurde ik bijna elke maand een zelfgemaakte kaart naar jouw werk. Om te vieren dat we alweer een maand extra verliefd op elkaar waren. Een maandje meer 'houden van'. Altijd rond de 13de. Ons 'nieuwe' geluksgetal."

"Soms stuurde ik expres geen kaartje; gewoon om je weer even scherp te krijgen. Dat maakte ik dan meestal wel weer goed met een extra kus of een avondje uit eten. Oh moppie, je hebt echt geen idee hoeveel ik van je houd!"

Floris| Eigen Beeld

Tranen

"Anyway, ik heb tussen de diagnose en de zomer van 2015 altijd gedacht dat die neurologen het mis hadden. Jij hebt helemaal geen MS. Je doet het gewoon hartstikke goed! Je sport drie keer in de week. Je hebt 9 maanden ons kind gedragen. Je werkt drie dagen per week. Je gaat met vriendinnen op stap. Wat nou MS? Jij? Ik moet het nog maar zien..." 

"En ik heb het gezien... Als ik er aan terug denk dan springen weer de tranen in mijn ogen. Als ik ergens niet tegen kan dan is het als mijn gezin iets wordt aangedaan. En op dat moment werd jou iets aangedaan. Iets verschrikkelijks. Ik ben een redelijk sterk persoon. Maar ik ben ook erg gevoelig en emotioneel. En dat gaat niet samen met een heftige schub (aanval van MS, red.)." 

Schrijven over gevoelens

"Ik heb jouw MS een plekje moeten geven... Het schrijven over mijn gevoelens. Ik heb het vroeger vaker gedaan. Onder andere in rap-vorm en ook als korte verhalen (blogs). Met jouw goedkeuring ben ik mijn blog begonnen. Het voelde meteen goed!"

"En mijn persoonlijke blogs zijn de start geworden van een 'carrière' bij MSweb. Het schrijven over jouw MS heeft mij geholpen om MS te accepteren. Het momentje wat ik altijd heb als ik een nieuw blog schrijf is altijd een moment dat ik terug denk aan de afgelopen jaren."

Schub

"Altijd komen er belangrijke gebeurtenissen langs waar ik vrolijk van word. Gebeurtenissen die we samen intens hebben meegemaakt. Soms vind ik het lastig om een nieuw verhaal te schrijven. Dan vraag ik altijd aan jou of jij nog een goed onderwerp weet. En altijd weet jij mij weer te inspireren voor een nieuw verhaal."

"En soms zeg ik ook gekscherend tegen je: 'Het gaat zo goed met je! Krijg maar weer een schub, dan heb ik weer inspiratie.' En die woorden neem ik bij deze terug. En public. Ik wil niet dat je weer een schub krijgt. Het spijt me dat ik daar grapjes over maak."

Van de trap

"Inspiratie voor mijn verhalen is er genoeg, altijd. Want jij bent mijn inspiratie. Jij bent mijn alles. Met heel mijn hart houd ik van je! Elk verhaal dat ik schrijf is een teken van liefde. Toen jij een paar weken geleden van de trap viel en ik daar vervolgens een verhaal over schreef, merkte ik hoe pijnlijk het verhaal was, hoe pijnlijk het moment was." 

"Maar, en nog belangrijker, ik las hoe veel ik van je houd! Ik stapte even buiten mijzelf en zag hoe andere mensen mijn verhaal lezen. En hoe dit kan zorgen voor zoveel inspiratie. Hoe jij mijn inspiratie bent, zo zijn mijn verhalen de inspiratie voor velen om ons heen. Het is raar als ik je ga bedanken voor het zijn van mijn inspiratie. Vandaar dat ik deze brief voor je heb geschreven! Ik houd van je, moppie! Je hebt geen idee!"

Jij op VROUW.nl

Wil jij, net als Floris, ook eens een prachtige lezerscolumn schrijven?

Dan kan dat hier!

Gerelateerde onderwerpen

Van de partners van VROUW