Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Marja Doppenberg
Foto: Eigen foto
Lezerscolumn

'Help, ik moet weer
naar de tietenbus!'

D

De oproep voor het borstkankeronderzoek, lezers Marja Doppenberg gruwelt ervan. Zij ziet er elke twee jaar weer weken tegenop en schreef er deze lezerscolumn over. "De persoon die dit vreselijk pijnlijke onderzoek overbodig maakt zal ik zo vreselijk dankbaar zijn. Zij - of hij... - verdient een standbeeld!"

Net terug van vakantie, er ligt een stapel post, vluchtig kijk ik of er iets belangrijks bij zit. Dan valt mijn oog op die ene brief en onmiddellijk is het vakantiegevoel verdwenen.

Begraafplaats

Het zweet breekt me uit. Is de twee jaar dan nu al weer om? Kan ik iets verzinnen om er onderuit te kunnen, ga ik me afmelden? Het is immers vrijwillig. Het is een oproep voor het bevolkingsonderzoek borstkanker of zoals men wel eens oneerbiedig noemt voor de tietenbus.

Ik heb al twee broers die op te jonge leeftijd overleden aan kanker naar de begraafplaats gebracht, dus dwing ik mijzelf elke keer weer om het onderzoek te ondergaan. De datum is over drie weken.

Nerveus

Drie weken om me dagelijks nerveus te maken, drie weken van slecht slapen omdat mijn maag zich nu al omdraait. Want ik ben bang voor de pijn. Want heel erg pijnlijk vind ik het, dat platdrukken tussen twee platen van mijn borst.

Mijn gedachten dwalen af naar het onderzoek twee jaar geleden. Vriendelijk vraag ik of de verpleegster een beetje voorzichtig wil doen omdat het zo vreselijk pijn doet. Geïrriteerd antwoordt ze: 'Het moet nou eenmaal zo anders mislukt de foto.' 

Warm en koud

Ze pakt mijn borst hardhandig en trekt het tussen de platen, de platen beginnen te drukken. Pijn, zo veel pijn. De tranen schieten in mijn ogen en ik hoor mijzelf 'Au, au' roepen.

Ik hoop dat het niet verder drukt, maar dan komt er natuurlijk nog net even meer druk op te staan. Warm en koud krijg ik het, kan wel gillen van de pijn en val bijna flauw. Maar vallen kan ik niet want ik zit vast aan die machine.

Idiote man

Spijt heb ik, oh zooooo vreselijk veel spijt dat ik toch weer gegaan ben. Ik probeer mijn gedachten te verzetten om minder pijn te ervaren, maar kan niets anders bedenken dan welke idiote man - het moet een man zijn, dat kan niet anders - heeft deze machine bedacht. Bestaat er een mogelijkheid dat hij deze pijn zelf eens mag voelen? Laten we zijn testikels ertussen leggen en dan flink plat drukken!

Nog weken na dit onderzoek doen die borsten nog zo veel pijn, elke keer na zo'n onderzoek neem ik me dan ook voor om bij de volgende oproep niet meer te gaan, mijzelf af te melden. Maar met de brief komt toch weer die twijfel. Eerst maar eens een nachtje erover (niet) slapen.

Standbeeld

Het is inmiddels 2017. Valt er dan echt geen andere meer vrouwvriendelijk apparaat te verzinnen voor dit onderzoek? Zodat de borst niet tussen twee platen plat gedrukt hoeft te worden? De persoon die dit vreselijk pijnlijke onderzoek overbodig maakt zal ik zo vreselijk dankbaar zijn. Zij - of hij... - verdient een standbeeld!

Onderzoek vindt plaats naar methoden en technieken om pijn - veroorzaakt door het samendrukken van de borst - te reduceren. Klik hier voor meer informatie. 

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook een lezerscolumn schrijven?

Dan kan dat hier...

Gerelateerde onderwerpen