Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Ursula en Junior
Foto: Eigen Beeld
Lezerscolumn

Ursula: Longontsteking
wordt zo vaak onderschat

H

Het is vandaag Wereld Longontsteking Dag. Ursula Kooyman heeft twee kinderen met astma. Vooral haar zoon heeft vaak een longontsteking. Ze schreef daar deze lezerscolumn over.

“Mijn naam is Ursula Kooyman en ik ben een alleenstaande moeder van 45 jaar. Ik heb twee kinderen met astma, Isabella (17) en Junior (9). Wij hebben inmiddels geaccepteerd dat ‘we’ astma hebben, weten ermee te leven en zijn er positief over.”

Ademnood

“Toen mijn dochter klein was, heeft zij een paar keer longontsteking gehad en op 4-jarige leeftijd werd bevestigd dat zij astma had. De eerste keer dat mijn dochter ademnood had, was erg akelig en ik wist niet wat het was.

Wij gingen in en uit het ziekenhuis en kregen een vernevelaar thuis, zodat ik de medicijnen zelf zou kunnen toedienen en we niet continu naar het ziekenhuis hoefden te gaan. Nu gaat het goed met haar en heeft zij maar af en toe last.”

Vernevelaar

“Mijn zoon Junior had voor het eerst longontsteking toen hij twee jaar was. Hij werd meteen opgenomen in het ziekenhuis en er werd bevestigd dat ook hij astma had. Na de ervaringen met mijn dochter wist ik wat ik kon verwachten en wij hadden de vernevelaar thuis, wat fijn was, zodat wij niet op en neer naar het ziekenhuis hoefden.

Ook hadden wij een geweldige kinderarts - we woonden toen in New York - waar wij altijd meteen terecht konden en de juiste medicatie kregen.”

Spoedeisende hulp

“In 2011 ben ik met mijn kinderen terug naar Maastricht verhuisd. Ik had verwacht en gehoopt dat mijn kinderen hier geen last zouden hebben van hun astma maar dat viel helaas tegen. In 2013 werd Junior flink ziek, hij had koorts en lag maar bleek en stil op de bank. 

Dus belde ik naar de spoedeisende hulp en toen mochten we komen. De dienstdoende arts stuurde ons naar huis met verkeerde medicatie en zei dat ze niet wist wat er met Junior aan de hand was.”

Doodziek

“Nog geen uur later ging ik terug omdat hij doodziek was en vroeg ik om een andere arts. Junior werd meteen opgenomen, aan de zuurstof gelegd en verneveld. Er werd een longfoto gemaakt en ze zeiden dat hij longontsteking had. Hij heeft toen 5 dagen in het ziekenhuis gelegen.”

Eigen Beeld

“Sinds die dag heeft Junior al 7 keer in het ziekenhuis gelegen met acute astma-aanvallen. Onze huisarts had, naar mijn mening, niet genoeg kennis over astma en ik heb daar moeten vechten om gehoord te worden. Want iedere keer dat hij ons naar huis stuurde eindigden wij weer bij de spoedeisende hulp.

Uiteindelijk werden wij naar een longarts verwezen, maar ook die was naar mijn mening nalatig in de behandelingen met Junior. Ik voelde mij machteloos en niet gehoord, wilde alleen maar dat mijn zoontje geholpen werd.”

Longarts

“In 2015 hebben wij een nieuwe longarts gekregen die geweldig is en altijd klaarstaat voor Junior als wij hem nodig hebben. Hij weet ook dat ik, als ouder, alleen bel als het echt slecht gaat met Junior en wij meer medicijnen zoals prednisolone of antibiotica nodig hebben.”

“Het ging een tijdje goed met Junior, maar in november werd hij weer opgenomen. Rond december was hij weer flink kortademig en hoestte veel. Het ging echt niet goed met hem, maar we werden keer op keer naar huis gestuurd door het ziekenhuis.

Uiteindelijk was er een pedagogisch medewerkster die mij doorverwees naar een longverpleegkundige en daar mocht Junior een blaastest doen. Uit die test bleek dat hij niet genoeg lucht in zijn longen had en kreeg. De afdeling waar hij lag, raakte in paniek en er werd eindelijk een longfoto gemaakt en we mochten bloedprikken.

De longen van Junior bleken vol ontstekingen te zitten. We kregen drie soorten antibiotica en we kregen te horen dat hij een dubbele, zware longontsteking had en ook een infectie met twee bacteriën.”

Onderschat

“Ik zou willen dat mensen meer zich bewust zijn van wat astma is, want het wordt zo vaak onderschat. Er moet meer steun zijn voor ouders en meer tips en advies over hoe en wat je kunt doen. Nu word je nog te vaak met een kluitje in het riet gestuurd, terwijl een longontsteking levensbedreigend kan zijn.”

Gerelateerde onderwerpen