Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

kinderen drinken chocolademelk
Foto: Eigen foto
Lezerscolumn

Ping! Hulpvraag 27:
'Kan chocolademelk drinken bij jullie?'

beautyjournalist

Enith Oostlander

V

VROUW-collega Enith Oostlander heeft het druk. Naast dat het op werk voor de Kerstvakantie hartstikke druk is, moet ze ook op school helpen met museumuitjes, knutselochtendjes en winterwandelingen.

Voor de hoofdingang van school staat vandaag een rij. Van vooral ouders. Ouders die zich, op het moment waarop de deuren opengaan, gehaast tussen de kinderen door naar binnen wurmen.

Hapjes

In de gang wordt er bijna gerend. In een visioen zie ik ouders elkaar tackelen en wegduwen voor een plek op pole position. Of in ieder geval een beetje voor in het deelnemersveld. Opeens heb ik door wat er aan de hand is: vanaf vandaag hangen de papieren kerstballen met hapjes voor het kerstdiner bij de klaslokalen. Hapjes die wij moeten maken.

En stel dat jij alleen nog kunt kiezen uit de dertig warme wraps of satéspiesjes. Dat wil natuurlijk niemand. Niet dat ik blij word van pizzastukjes in de vorm van een kerstboom (ik), maar goed.

Dagelijkse hulpvragen

Want niet alleen op het werk is het zo voor de kerstvakantie hartstikke druk, ook op school worden de museumuitjes, knutselochtendjes en winterwandelingen er nog even doorheen gejast. Alsof ik het niet druk genoeg heb!

En dan heb ik het nog niet eens over de dagelijkse hulpvragen. Elke dag komen er meerdere apps en mailtjes binnen: 'Wie kan er helpen met het versieren van de school?' en 'Wie kan helpen met het schoonmaken van het klaslokaal?'.

Windlichtje

Zojuist kwam er weer een nieuwe: of we vanavond uit blik willen eten, want de kinderen hebben woensdagochtend knutselochtend en daarvoor een blikje nodig. Voor een windlichtje. Vorig jaar werd het een fiasco, want gaatjes in een blik timmeren lukte helemaal niet. Ik weet nog hoe teleurgesteld mijn dochter thuiskwam.

'Dit jaar móet het lukken', moet de juf gedacht hebben, want een dag van tevoren moet het lege blik gevuld worden met water en in de vriezer worden gelegd, zodat er op het juiste moment ijs in zit en er getimmerd kan worden. 

Pakken chocolademelk

En dan moet ik ook nog ergens koekjes en tig pakken chocolademelk voor dertig kinderen vandaan halen. Want na de winterwandeling willen zij natuurlijk graag iets hebben om op te warmen. Ping! Hulpvraag 27: 'Kan dat misschien bij jullie? Jullie wonen zo handig langs de route!'

Omdat ik een aantal dagen in de week op de redactie zit, heb ik voor donderdag vrij gevraagd. Want de kinderen zijn dan al om 12.00 uur vrij, zodat ze om 18.00 uur op hun kerstbest aan het kerstdiner kunnen beginnen.

Kerstborrel

De Facebookpagina in ons dorp wordt overspoeld met vragen naar kerstbloesjes, glitterrokjes, strikjes voor zesjarigen en nette kinderschoenen in diverse maten. Want niemand heeft natuurlijk nog tijd om de stad in te gaan.

Ons hele dorp zit straks afgepeigerd aan de kersttafel. Gestresst, kapot en er helemaal doorheen. Ik hoop dat ik de kerstborrel op het schoolplein haal. Een kerstborrel waar ik overigens word verwacht in een kersttrui. Die zo lelijk mogelijk moet zijn, want het is een 'foute kerstborrel.'

Als iemand zo'n ding te leen heeft, dan hoor ik het graag!