Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Kinderen in de klas
Foto: Kick Smeets / HH
Lezerscolumn

'Hoogbegaafd kind wordt
vaak over het hoofd gezien'

Redactie VROUW

S

Suzanne Buis - auteur van o.a Mijn hoogbegaafde kind en ik en De droomdenker - denkt dat hoogbegaafde kinderen vaak over het hoofd worden gezien als het gaat om plusklassen. Ze schreef er deze lezerscolumn over.

De website van een stichting voor basisscholen meldt over het beleid bij (vermoedelijke) hoogbegaafdheid. 'Voor kinderen die meer aankunnen, hun werk snel af hebben en goede CITO-scores hebben, is er een plusklas.'

Het probleem bij veel hoogbegaafde kinderen

Helaas gaat dat beleid uit van goed functionerende hoogbegaafden, met plezier in leren, waar 'uit komt wat er in zit.' Over het algemeen betreft dat hoogintelligente kinderen, niet hoogbegaafde kinderen. Het probleem bij veel hoogbegaafde kinderen is dat ze geen goede CITO-scores hebben en hun werk vaak slechts afmaken na heel veel aanmoediging.

Zoals Jack Provily het mooi zegt in het magazine Gifted@248 over (hoog)begaafde kinderen: "De kans is groot dat zo'n leerling (die niet wordt begrepen) minder gaat presteren, aan zichzelf gaat twijfelen en een hekel krijgt aan school.

Door de verminderde motivatie zakken de prestaties of het kind past zich aan aan het groepsgemiddelde en aan de verwachtingen van de leerkracht. Veel hoogbegaafde leerlingen zijn ook niet geïnteresseerd in hoge cijfers en/of beoordelingen. Ze willen leren, ontdekken, geboeid raken, uitgedaagd worden en hoeven niet te laten zien hoe goed ze zijn."

Plusklas

Dit zijn dus júist de kinderen die baat hebben bij extra/andere uitdagingen in een plusklas. Helaas sluit het beleid van deze schoolstichting juist de kinderen die de plusklas nodig hebben:
de onderpresteerders,
de aanpassers,
de pleasers,
de kinderen die hun faalangst weten te verbergen,
de kinderen die al zo afgeleerd hebben om vragen te stellen, dat ze liever verdacht worden van 'ongeïnteresseerd zijn',
de stoorzenders,
de aangeleerd-stille kinderen, die zo vaak 'Nee, dat is niet de bedoeling' gehoord hebben, dat ze hun mond maar houden.

Nee, alleen kinderen die hun werk af hebben en hoge cijfers behalen, mogen naar de plusklas. Zo is de plusklas geen aanvulling om te zorgen voor beter passend onderwijs, maar een privilege, een excellence-groep voor wie goed bezig is.

Niets mis mee, maar laten we dat niet verwarren met 'Deze school heeft een beleid voor hoogbegaafde kinderen.' Ik vrees juist dat deze leerlingen over het hoofd worden gezien. Toch maar even een mailtje aan het bestuur van de stichting.

Meer lezen over hoogbegaafdheid? Dat kan o.a. hier

Jij op VROUW.nl

Zit er ook een lezerscolumn in jouw pen?

Dan kun je 'm hier kwijt!