Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Verdrietig kind
Foto: Hollandse Hoogte/EyeEm Mobile GmbH
Lezerscolumn

'Mijn gepeste dochter
kreeg een 'groepsmiddelvingerfoto''

R

Raymond Bruil schreef op Facebook over zijn dochter die wordt gepest. "Iemand zei heel stoer: 'We gaan gewoon verder als je op een andere school zit hoor!'"

Hebben kinderen enig idee hoe ze iemand kunnen kapotmaken met pesten? Kunnen ze echt iemand zo haten omdat diegene in hun ogen 'zeurt'? Zijn de meelopers echt zo bang dat hun hetzelfde overkomt door groepsdruk en ze daardoor niet durven opkomen voor hun buitengesloten 'vriendin'?

Mijn antwoord op al deze vragen is 'JA!'

Nooit gedacht dat ik dit ooit zou zeggen maar mijn 13-jarige dochter wordt/werd in haar 2e klas MAVO maandenlang gepest.

Ik zal niet alle voorbeelden opnoemen maar uitschelden met de ergste ziektes, uitdagen, zeggen: 'Ga maar lekker van school af', groepsmiddelvingerfoto via social media sturen terwijl ze al thuiszit door het pesten, tegen andere kinderen zeggen dat ze niet met mijn dochter moeten praten, genegeerd worden door bijna de hele klas, bedreigingen van onbekende personen via social media, kinderen werd geld geboden om mijn dochter te slaan of te negeren, opwachten in de stad met een groep, ruzie omdat een klasgenoot niet is getagd in een foto op social media is een kleine greep van de dingen die ze mee heeft moeten maken.

En waarom?

Omdat ze in hun ogen 'zeurt'... Dat is de reden die een paar keer boven water kwam.

Natuurlijk heeft ze zelf ook dingen verstuurd of gezegd om zichzelf te verdedigen, dat zal ik nooit ontkennen. Maar als ze niks zei is ze een makkelijke prooi, als ze wel reageert pakken ze haar volop met bijna de hele klas.

Twaalf gesprekken op school (die er totaal geen raad mee weet en het niet kan oplossen), gesprekken bij mensen thuis (die volledig achter hun kind staan want die staat er toevallig altijd alleen maar bij en willen daarom helaas geen ander verhaal aanhoren) en acht maanden van frustraties, boosheid en machteloosheid verder zijn we er klaar mee en hebben we besloten naar een andere school te gaan.

Mijn dochter heeft op school afscheid genomen van een aantal leraren. En wat doet een aantal leerlingen uit haar klas? Die gaan juichen... En iemand zei heel stoer: 'We gaan gewoon verder als je op een andere school zit hoor!'

De reden van dit bericht is om meer aandacht te krijgen voor het pesten. Omdat ik dus van dichtbij meemaak en zie wat het met een persoon kan doen. Helaas zal dit probleem er altijd zijn en blijven maar als ik door dit te doen ervoor kan zorgen dat er ook maar één kind minder gepest wordt dan doe ik dit heel graag

Doe niet mee aan pesten! Je hebt geen idee (of wel) wat je diegene aandoet want stel jezelf eens voor dat JIJ diegene bent of dat het JOUW kind is die zo buitengesloten en gepest wordt.

Je kan nooit met iedereen goed in het leven maar ga dan in ieder geval normaal met elkaar om en behandel elkaar met respect. Als je ziet dat iemand lange tijd gepest wordt, ga erheen en laat zien dat je het niet vindt kunnen. Een geintje is leuk maar langdurig pesten/negeren gaat te ver.

Ik hoop dat mijn Facebook-vrienden dit aan hun kind(eren) en/of neefje(s) en nichtje(s) willen meegeven... Ik weet zeker dat geen enkel kind (of geen enkele ouder) in deze situatie wil zitten.

Mijn doel is kinderen/ouders hiermee helpen. Voor de pesters: 'Wat zullen jullie trots zijn dat jullie dit voor elkaar hebben gekregen! Voor de ouders van de pesters: 'Wat zullen jullie trots zijn dat jullie kind hier natuurlijk 'niks' mee te maken heeft!'

En voor mijn dochter: 'Wat ben ik trots op jou hoe jij hiermee omgaat, bere-sterk ben je. Jij gaat er komen, jij WEL!