Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Tetra Images
Lezerscolumn

'Kleine kinderen moet je niet
overal mee naartoe nemen!'

Redactie VROUW

J

Jacobine Brummel (71) uit Almere schreef een lezerscolumn over jonge kinderen, die overal mee naartoe genomen worden. 'Met als gevolg… gillende kinderen in winkels, ouders die niet reageren en winkelmedewerkers en klanten die zich groen en geel ergeren, maar niets durven te zeggen.'

"Ik heb het over een tijdstip als half twee 's middags. Een moment waarop zo'n klein hartje in bed hoort te liggen en niet tegen allerlei benen aan hoort te hoeven te kijken. Een kindje dat dan wel gewoon mee naar buiten wordt genomen, krijgt veel lawaai te verwerken en komt daardoor niet tot rust. En dat hebben ze juist wél nodig! 

Gillen in de winkel

Ik vind het triest dat kinderen die net kunnen lopen - die 's middags eigenlijk een paar uurtjes moeten slapen - overal mee naartoe worden gesleept. Waarschijnlijk hebben de mama's geen zin om te wachten tot het kindje is uitgeslapen. En dat heeft gevolgen... De kinderen rennen gillend door de winkel en de ouders reageren daar niet of nauwelijks op.

Winkelmedewerkers en klanten ergeren zich er groen en geel aan, maar durven er niets van te zeggen. Ook worden te kleine kinderen meegenomen naar concerten, wat zeer slecht is voor hun gehoor en voor hun hersentjes. Ze worden er agressief van en kunnen daarna niet meer in slaap komen. Niet zo gek, want de hersentjes zijn zó geactiveerd, dat het kind alle indrukken eerst moet zien te verwerken. 

Vrijheid opgeven

Waar zijn de consultatiebureaus gebleven, die vroeger zulke goede adviezen gaven? En wat is er met ons gebeurd? Wij volgden die adviezen zomer commentaar op. Komen er nu allemaal ADHD- kinderen? Vroeger hoorde je daar nooit van. 

De ouders van nu willen met alle geweld een kindje, maar ze moeten goed beseffen dat het dan voorlopig gedaan is met het uitgaansleven. Je levert heel veel van je vrijheid in en dat besef komt er vaak pas als het kindje er al is. Velen willen hun vrijheid niet inleveren voor zoiets moois. Ze vinden het te zwaar, of zelfs tegenvallen.

Voorlichting

Cijfer jezelf eens weg en geef je kindje de aandacht die het zo nodig heeft. Het is geen pop, maar een menselijk wezen! Als ouder hoor je streng, maar recht vaardig te zijn. Af en toe optreden is noodzakelijk.

De eerste jaren hoor je er voor je kindje te zijn. Ze hebben je - zeker dan - ontzettend hard nodig! Er zou veel meer voorlichting moeten zijn voor jonge vrouwen die aan kinderen willen beginnen. Het kan toch niet zo zijn dat je het kindje na de geboorte gelijk bij de opvang stopt om zelf weer aan het werk te kunnen?

Geen aandacht

Het is niet alleen onze eigen schuld, maar ook zeker die van de overheid. Zij wilden tenslotte dat vrouwen zouden gaan werken. Dat ze zich niet meer helemaal lieten opslokken door de opvoeding van hun kind(eren) en de huishouding.

Geen verkeerde gedachte, maar voor gezinnen met een klein inkomen is dat knap lastig. Zij kunnen niet zomaar een huishoudster of nanny in dienst nemen, met als gevolg dat de kinderen te weinig aandacht krijgen. En dan komt dat telefoontje er ook nog bij. De berichten die daarop binnenkomen zijn vaak belangrijker dan het kind..."

Jij op VROUW

Heb jij - net als Jacobine - ergens een mening over en wil je die met ons delen? Dat kan!

Jij op VROUW

En, wat vind jij? Laat je horen!