Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: hollandse Hoogte - CAMERA PRESS
Lezerscolumn

'Onze relatie lijdt onder zijn
claimende moeder'

Redactie VROUW

S

"Sinds zes jaar woon ik met mijn lieve vriend. Misschien wel de liefste die ik me kan wensen. Hij is zorgzaam, lief, staat altijd voor me klaar en draagt me op handen. Hij heeft alles wat ik me kan wensen. Maar er is een probleem.

Zijn moeder claimt hem. Ja écht: claimt. Elke dag heeft ze wel wat. Dan werkt het internet weer niet, dan weer een boodschap, de volgende dag heeft ze soep gemaakt die hij moet komen halen... Ze kan en wil hem niet loslaten.

Alleen

Ze belt hem zelfs op zijn werk om te vragen of hij na zijn werk langs komt om koffie te drinken. Het gaat van kwaad naar erger. Sinds zijn vader is overleden is hij voor haar het enige nog wat telt. 

Ik vind het helemaal geen probleem als hij vaak naar zijn moeder gaat, ze is tenslotte alleen en echte vriendinnen heeft ze niet. Maar ik vind het wel een probleem dat ze hem steeds claimt en zich met ons bemoeit.

Geen privacy

Ook mijn vriend is hier schuldig aan, want hij vertelt en bespreekt alles met haar, zelfs over onze relatie. Het voelt alsof ik een relatie heb met twee personen, of we voor elke stap die we willen zetten toestemming moeten vragen.

Niets kunnen we beslissen zonder dat zij zich er - gevraagd of ongevraagd - mee heeft bemoeid. En mijn vriend is er niet tegen opgewassen om haar een halt toe te roepen. Zelfs wanneer we een dag weg gaan, is ze op de achtergrond aanwezig.

Syndroom

En op vakantie wordt elke avond standaard verslag uitgebracht wat hij heeft gedaan, heeft gegeten... Zij voorziet hem continu van haar 'goede' adviezen: rust goed uit, let goed op, dit moet je echt niet doen en dat moet je niet eten. 

En dit gaat zo dag in dag uit maar door. Mijn relatie lijdt er enorm onder. Ik heb geprobeerd om hier voorzichtig met hem over te praten, maar hij wil er niets van weten. Het bekende 'schoonmoeder-schoondochter syndroom' noemt hij het. Ik moet me volgens hem niet zo druk maken. Maar dat doe ik dus wel!

Eigen leven

Ik sta op het punt om een einde te maken aan onze relatie. Maar ik wil hem eigenlijk helemaal niet kwijt. Soms hoop ik gewoon dat ze maar snel haar man volgt, dan krijgen we misschien eindelijk een eigen leven en is er rust in huis. Of mag ik dat niet denken?"