Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Anke Maas
Foto: Eigen beeld
Lezerscolumn

Anke ging te weinig naar de tandarts:
Ik moest 12 tanden laten trekken

Redactie VROUW

D

Door haar angst voor de tandarts, zit Anke Maas (53) nu met een kunstgebit. Ze roept iedereen op op tijd en vaak genoeg naar de tandarts te gaan. "Het is misschien even pijnlijk en het is zeker niet leuk. Maar dat was het laten trekken van mijn laatste twaalf boventanden ook niet!"

"Deze Lezerscolumn schijf ik voor iedereen die bang is voor de tandarts. Zelf was ik dat namelijk ook. Het begon al in mijn jeugdjaren. Omdat ik destijds regelmatig blaas- en urinewegontstekingen had, slikte ik veel antibiotica. En dat schijnt niet goed te zijn voor tanden.

Bloednerveus

Maar afgezien daarvan denk ik dat ik gewoon ben geboren met een slecht gebit. Tweemaal daags poetsen - wat voldoende zou moeten zijn - was voor mij niet genoeg. Niets leek te helpen. Ik kan me de tandartsbezoeken nog goed herinneren.

Mijn tandarts hield mijn gebit bij op een niet zo’n vriendelijke en al zeker geen zachtaardige manier; een tand die er niet helemaal goed uitzag, werd gewoon getrokken in plaats van gerepareerd.

Wachtkamer

Daardoor ontwikkelde ik een enorme angst voor de tandarts. Ik was al bloednerveus als ik een afspraak moest maken, laat staan wanneer ik in de wachtkamer zat. Vreselijk! Toch probeerde ik me er altijd overheen te zetten en ging ik regelmatig naar de tandarts. Maar wel minder vaak dan eigenlijk had gemoeten.

Mijn gebit was té slecht en op advies van de tandarts liet ik bij de kaakchirurg een aantal tanden en kiezen trekken. Dat advies had ik beter in de wind kunnen slaan, want de tanden die overbleven, konden het werk niet in hun eentje aan en sleten daardoor snel af.

Kunstgebit

Gevolg: een mond vol 'graftanden'. En geloof me, dat wil je echt niet. Ik schaamde me zo voor mijn gebit, dat ik zelfs niet op de foto wilde. Uit wanhoop besloot ik mijn laatste boventanden dan ook maar te laten trekken, zodat ik een kunstgebit kon nemen.

Ik had geen andere keuze… Maar dat kunstgebit is ook niet alles. Eten gaat moeilijk en alles proeft anders. Ik heb hem nog maar net en misschien is het nog eventjes wennen, maar dit is een regelrechte ramp. 

Wortelkanaalbehandeling

Daarom wil ik iedereen die bang is voor de tandarts dringend adviseren om wél te gaan. Ja, het is misschien even pijnlijk en het is zeker niet leuk. Maar dat was het laten trekken van mijn laatste twaalf boventanden ook niet!

Deze week zijn mijn ondertanden weer aan de beurt, of in ieder geval: wat er nog van over is. Ik krijg een wortelkanaalbehandeling waardoor ik - hopelijk - nog lang van mijn overgebleven eigen tanden kan genieten.

Als ik dit van tevoren had geweten, was ik veel eerder naar de tandarts gegaan en had ik mijn angst genegeerd. De wortelkanaalbehandeling zal pijnlijk zijn, maar ik ga in die stoel liggen en onderga het maar gewoon. Het moet nu eenmaal, en die pijn is zo weer vergeten!"

Jij op VROUW.nl

Wil je ook een Lezerscolumn schrijven?

Dan kan dat hier!

Gerelateerde onderwerpen