Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Jill Jedrzejak
Lezerscolumn

Jill (16): Die 3 meisjes hebben nu
een grotere kans op baarmoederhalskanker

J

Jill Jedrzejak (16) kreeg op haar twaalfde een brief waarin ze opgeroepen werd voor de baarmoederhalskankerprik. "Niet leuk omdat ik erg bang ben voor prikken. Toch moest ik die prik halen van mijn ouders omdat ik dan minder kans had om ziek te worden. Ze hebben mij dit uitgelegd en toen was ook ik ervan overtuigd dat ik die prik nodig had."

"Op de dag van de vaccinatie moest bijna ieder meisje uit mijn klas eerder weg van school om de prik te halen. Uiteindelijk waren er nog drie meisjes die bleven zitten, zij kregen dus geen vaccinatie. Dat vond ik toen al erg. Nu ik me erin verdiept heb vind ik al helemaal dat elk kind gevaccineerd moet worden.

Ziektes uitroeien

Je kind vaccineren is namelijk een verantwoordelijkheid die verder gaat dan je eigen gezin. Veel ziektes kunnen namelijk worden uitgeroeid door groepsimmuniteit. De pokken is een voorbeeld hiervan; door het wereldwijde vaccinatieprogramma is de ziekte sinds eind jaren zeventig niet meer voorgekomen.

Om bepaalde ziektes uit te roeien moeten kinderen dus gevaccineerd worden. Dit is niet alleen belangrijk voor het kind zelf maar ook voor de rest van de bevolking. Alleen door iedereen te vaccineren kan een ziekte worden uitgeroeid.

Kans verkleinen

Het klopt dat je na een vaccin nog steeds ziek kan worden. Maar die kans is vele malen kleiner. En als je dan toch ziek wordt, is de ziekte veel minder heftig dan dat het zou zijn als je niet gevaccineerd bent.

Dit komt omdat niemand hetzelfde lichaam heeft en elk lichaam anders reageert op een vaccinatie. Bij de een slaat de vaccinatie misschien niet aan of werk hij minder goed, maar bij het grootste deel slaat de vaccinatie wel goed aan.

Immuun

Er wordt vaak gezegd dat het misschien goed is voor een kind om één keer een ziekte mee te maken, zodat het kind daaruit een antistof kan ontwikkelen en vervolgens een leven lang immuun kan zijn. Dit geldt misschien voor minder ernstige ziektes zoals waterpokken. Maar een vaccinatie is er niet voor niets.

Ziektes waartegen kinderen gevaccineerd worden zijn zeer ernstige ziektes waaraan je meestal dood kunt gaan. Mazelen is een van de ziektes waaraan kinderen kunnen overlijden. Ook de bof en de rode hond hebben ernstige gevolgen. Zo kan de bof tot onvruchtbaarheid leiden en een zwangere vrouw die in aanraking komt met een kind met de rode hond kan een doof baby'tje krijgen.

Vaccineren

Daarnaast is het al zo dat door vaccineren het kind de ziekte in de meeste gevallen niet krijgt en het dus niet eerst zo'n heftige ziekte hoeft te krijgen om die ziekte vervolgens nooit meer te kunnen krijgen.

Het mag duidelijk zijn dat elk kind gevaccineerd moet worden. Door het niet vaccineren breng je namelijk niet alleen je eigen kind in gevaar maar ook die van anderen. Je kan inderdaad nog ziek worden ook al heb je het vaccin, maar dan is de ziekte veel minder heftig. Groter is de kans dat je na een vaccin de ziekte helemaal niet krijgt dus daar hoef je niet eerst ziek voor te worden.

De drie meisjes uit mijn oude klas hebben nu een grotere kans op baarmoederhalskanker, ik hoop dat dit in de toekomst te voorkomen is, door elke ouder te overtuigen van het belang van vaccineren."

Jij op VROUW.nl

Zit er in jouw pen ook een Lezerscolumn?

Schrijf 'm dan hier...