Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Dan ben je 85 en word je voor het eerst alleen wakker
Foto: Sabine Joosten|Hollandse Hoogte
Lezerscolumn

Jarige Annabel (85): Dit is de eerste verjaardag
dat ik alleen wakker word

journaliste

Daphne van Rossum

A

Af en toe krijgen we juweeltjes in onze mailbox. Dit is er eentje van lezeres Annabel, die we jullie niet willen onthouden. Annabel is jarig, ze is maar liefst 85 jaar geworden en realiseert zich dat ze voor het eerst alleen wakker is geworden. Alleen in een groot bed. 

“Het is nog heel vroeg. Gunst, ik ben jarig vandaag. 85 jaar, hoe heb ik het voor elkaar gekregen. Ik realiseer me plotseling dat ik voor het eerst van mijn leven op mijn verjaardag alléén ben wakker geworden. Niet slechts alleen in een groot bed, maar er is bovendien verder niemand in huis, behalve ikzelf. 

Wat nu? Met mijn ene hand pak ik mijn andere hand, schud het en zeg hardop: ‛Lieve kind, van harte gefeliciteerd’. Daar lig ik dan. Van alles schiet door mij heen. Ja, je bent de laatstgeborene van elf kinderen en ja, je bent de enige die nog leeft. Wat wil je nu eigenlijk?

Eerst denk ik aan hem, die naast mij behoort te liggen. Maar ja, hij is opgenomen en begrijpt niet meer zo veel. Kom mens, verman je!

Dochters

Voordat ik medelijden met mezelf krijg, sta ik op en kleed me zorgvuldig aan. Meteen gaat de telefoon. Onze dochters laten van zich horen, zij begrijpen er alles van. 

Het is een mooie dag. Ik ga mezelf trakteren op koffie met gebak. Alle tafeltjes zijn bezet op één na, daar staat een grote tas op. Ik vraag een leuke dame, die iets staat te betalen of te bestellen: ‛Is dat tafeltje nog vrij?’ Nee, zegt ze, maar kom er maar bij zitten. En zo geschiedt!

Slagroomsoesjes

Als zij hoort dat ik jarig ben, word ik niet alleen door haar, maar van alle kanten gefeliciteerd. Met mijn hoofd in de wolken ga ik weer naar huis. Later bij mijn echtgenoot, waar ik trakteer op slagroomsoesjes, wordt er Lang zal ze leven gezongen en krijgt ook hij iets mee van mijn dag.

Om zes uur word ik opgehaald en eten we heel gezellig met de kinderen en kleinkinderen.

Liefdevol

Het is een wonderbaarlijke, liefdevolle verjaardag. Ondanks de schaduwzijde wens ik mijzelf nog enkele jaren toe om op deze manier 85-plus te worden.

Pen

Zit er ook een lezerscolumn in jouw pen?

Klik dan hier.