Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Johanna: wie gaat er nu werken als die kinderen zoveel opbrengen?
Foto: Cultura Images RF
Lezerscolumn

'Het basisprobleem
wordt gevormd door al die toeslagen'

J

Johanna reageert op de Praat mee over de 'basisbaan', naar een idee van het CDA. Volgens Johanna is er maar één oplossing: "Schaf de toeslagen af!"

'Bijstandsmoeders aan het werk' is fout... Het zijn niet alleen jonge moeders. Het zijn ook veel 'nieuwe Nederlanders' die (nog) de taal niet beheersen.

Voordelen van CDA-plan: iets meer geld te besteden. Men kan zich (weer) nuttig maken. De drempel naar een 'gewone' baan wordt lager. We hoeven niet weer 50.000 extra mensen te importeren die er waarschijnlijk ook niet allemaal op zitten te wachten om ver van huis en haard ons minder leuke werk op te knappen. Mensen met een niet-Nederlandse afkomst leren de taal waarschijnlijk sneller en burgeren sneller in. 

Nadelen van CDA-plan: als het huidige omslachtige systeem van toeslagen gehandhaafd blijft, loopt men kans juist weer minder te verdienen omdat toeslagen omlaag gaan. Mensen die het Nederlands (nog) niet beheersen kunnen niet overal ingezet worden en moeten dus extra begeleid worden; dat kost extra geld en mensen. 

Basisbaan

Even 'uit de box' gedacht: maak het 'begeleiden van een niet-Nederlander in een basisbaan' óók een basisbaan, voor tien uur in de week of zo. Nederlanders helpen nieuwe Nederlanders en men leert van elkaar. 

Het basisprobléém is echter dat vreselijke systeem van het rondpompen van geld, in de vorm van toeslagen. Een 'bijstandsmoeder' met drie kinderen houdt netto meer over dan een hardwerkende bouwvakker. Uit de armoedeval komen kost daardoor extra tijd. Want wie gaat er nu werken zo lang die kinderen nog zoveel geld opleveren?

Eerlijker

Schaf dat hele systeem af en vervang het door een eerlijker manier van belasting betalen. Zorg voor meer betaalbare huizen (huurtoeslag niet meer nodig), en niet alleen hele wijken vol huizen van 3 ton.

Pak nu eens echt die hoge zorgkosten aan (te veel managers) zodat die lasten ook omlaag kunnen (zorgtoeslag niet meer nodig). Laat werkgevers mensen een écht contract geven, en niet alleen een tijdelijk 0-uurscontract, zodat ze wat kunnen opbouwen. 

Vijftigplussers

En dan nog even dit: als de werkgevers nu eens gedwongen zouden worden om ook vijftigplussers die nu in de bijstand zitten, aan te nemen, scheelt dat ook een hoop. Het zou toch te gek zijn als vijftigplussers werk ver onder niveau moeten doen voor een laag salaris? Ik zie de werkgevers al lachen...  

Jij op VROUW.nl

Zit er ook een Lezerscolumn in jouw pen?

Reageer dan hier!