Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Sophia de Boer
Foto: Eigen foto
Lezerscolumn

Ex-miss: ‘Vrouwen, besteed eens wat minder tijd
aan je uiterlijk!’

S

Sophia de Boer (51) is een voormalig fotomodel, journaliste en tot op heden televisiepresentatrice. Ze schreef ons: 'Wat is er aan de hand in het perfecte cosmetische botox- en filler-land? Sinds de opmars van social media, kunnen we niet meer normaal over straat.'

“We trekken overal een filter over en we moeten perfect op de foto staan. Iets waardoor ik me afvraag hoe het zit met het zelfbeeld van de jongere generatie vrouwen – en met hun ideaalbeeld.

Trekken we nog een grens in hoe ver we gaan om ‛het perfecte plaatje’ te bereiken? Of volgen we alsmaar braaf de hype en proberen we eruit te zien ‛zoals het hoort’ volgens de trendsetters en zogenaamde hippe influencers?

Strakke botox-regels

Vreselijk lijkt het mij om je als twintiger van nu aan al die strakke botox- en filler regels te moeten houden. Trends die veelal voortvloeien uit Hollywood, ook door alle schreeuwende reallife-series.

Zo zag ik enige tijd terug een aflevering van The Charlotte Show op MTV, waarin Charlotte Crosby (28) uiterlijk een soort van karikatuur van zichzelf aan het worden is.

Haar lippen passen niet meer goed op elkaar en haar wangen en gezicht zijn zo bol gespoten, dat ze eerder ongezond en oud toont dan het tegenovergestelde.

Gelikt op elke foto

Waar gaat dit heen als je al op zo’n jeugdige leeftijd vooral strak en perfect ogend moet zijn, en voor wie? Moeten we steeds vaker dagelijks perfect ten tonele verschijnen, omdat je jezelf op social media terugziet? Moet, of wil je er continu gelikt uitzien op álle foto’s, met behulp van filters en fotoshop... 

Flink in de make-up

Onlangs was ik te gast bij de lancering van het nieuwe Ultimate Booty Book van Carlos Lens en daar liepen tientallen jonge vrouwen rond.

Gewoon lekker gezellig chill in sporttenue, jong en met een prima figuur, echt leuke meiden. Maar het viel me wel meteen op dat ze bijna allemaal vol in de zware make-up zaten. Bijna als ‛Barbie’ zo perfect en strak, met veel haar en lange wimpers – om over hun nagels nog maar niet te spreken.

Niet jaloers

Sowieso knap als je daarmee kunt trainen, werken en het huishouden kunt doen. En nu ben ik 50 plus en denk je wellicht dat ik jaloers ben op die meisjes, maar dan vergis je je, want mijn looks zijn prima. Ik ben zeer tevreden en heb geen klagen. Op mijn 48ste ben ik nog door een 5-koppige jury unaniem gekozen tot ‛Mrs Netherlands Universe’.

Druk van de maatschappij

Wat een luxe is het geweest, besef ik nu, dat ik in mijn jeugd tevreden mocht zijn met een gewone look, zonder druk van de maatschappij. Niet vanaf mijn twintigste al strak en perfect hoefde te zijn. Maar hoe moet dit nu met de jongere generatie? 

Het baart me zorgen, zeker nu ik ouder ben en me niet meer onzeker voel. Maar de jongere meiden hebben daar wel nog last van; hoe groeien ze hier normaal overheen? En kunnen – en mogen – ze ook gewoon nog gewoon zijn?

Duizenden beauty-tutorials

Dus wat is gewoon en wat niet? Wie bepalen uiteindelijk nou echt de maatstaf voor de looks van meisjes en vrouwen? Al die duizenden filmpjes over hoe je het perfecte haar en dito make-up kunt aanbrengen: jonge meiden zien alles en willen overal aan meedoen.

Mega volle billen

En dan is er nog de hype van de mega volle en hoge billen, en van de steeds grotere borsten. En het is een trend om lokken van tientallen centimeters tot op de billen te hebben; zóveel haar, dat je er bijna twee hoofden mee kunt vullen. En nagels in alle kleuren en maten.

Maar de zwoele lippen en billen winnen in deze afgelopen periode. Sommigen lopen er in mijn ogen als het ware verminkt bij; maar als de vrouw in kwestie er blij mee is, wie zijn wij dan om daar iets van te vinden?

Bolle buiken

Komen die trends bij de vrouwen zelf vandaan of maken de mannen het hen wijs? Maar bij de mannen bespeur ik niks geks, behalve dat ze wat harder trainen en daarvoor soms gekke oefeningen doen in de sportschool, maar daar blijft het dan ook bij.

Sterker nog: ik zie bij de mannen van míjn leeftijd juist helaas steeds meer bolle buiken en pafferige hoofden. Er is weinig aantrekkelijks aan mannen die niks doen, en ik heb als vrouw op rijpere leeftijd weinig leuks om naar te kunnen kijken.

Kortom: vrouwen, besteed eens wat minder tijd aan je uiterlijk en mannen, bij jullie mag het wel een beetje meer!”